Microstigmàtids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Microstigmatidae)
Infotaula d'ésser viuMicrostigmàtids
Microstigmatidae Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
SubfílumChelicerata
ClasseArachnida
OrdreAraneae
FamíliaMicrostigmatidae Modifica el valor a Wikidata
Roewer, 1942
Tipus taxonòmicMicrostigmata Modifica el valor a Wikidata
Diversitat
8 gèneres, 24 espècies.[1]
Gèneres
Vegeu el text
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Els microstigmàtids (Microstigmatidae) són una petita família d'aranyes migalomorfes.[1] Fou descrita per primera vegada per C. F. Roewer l'any 1942.[2]

Són una petita família d'aranyes amb 7 gèneres i 30 espècies. És una família relativament nova que ha sofert diversos canvis en la seva classificació taxonòmica. Com a grup propi, una part té l'origen en exemplars de la família Dipluridae de la que en va formar part fins al 1981, i conjuntament amb la subfamília Pseudonemesiinae, que estava inclosa dins la família Ctenizidae, es va formar la nova família Microstigmatidae.

Són de mida petita, que corren pel terres fent vida lliure i que fan poc ús de la seda. El gènere Microstigmata és propi de Sud-àfrica, i els altres de Sud-amèrica i Panamà.

Sistemàtica[modifica]

Segons el World Spider Catalog amb data de 30 de gener de 2019 hi ha reconegudes les següents espècies:[1]

Fòssils[modifica]

Segons el World Spider Catalog versió 19.0 (2018), existeixen els següents gèneres fòssils:[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 (anglès) Referència World Spider Catalog : Microstigmatidae +base de dades . Accés el 30 de gener de 2019.
  2. Roewer, C. F. (1942a). Katalog der Araneae von 1758 bis 1940. 1. Band (Mesothelae, Orthognatha, Labidognatha: Dysderaeformia, Scytodiformia, Pholciformia, Zodariiformia, Hersiliaeformia, Argyopiformia). Natura, Buchhandlung für Naturkunde und exakte Wissenschaften Paul Budy, Bremen, 1040 pp.
  3. Ott, R.; Höfer, H. (2003): "Envia garciai, a new genus and species of mygalomorph spiders (Araneae, Microstigmatidae) from Brazilian Amazonia". Iheringia 93: 373-379. PDF
  4. Dunlop, J. A., Penney, D. & Jekel, D. 2018. "A summary list of fossil spiders and their relatives". A World Spider Catalog. Natural History Museum Bern, online a http://wsc.nmbe.ch, versió 19.0. Accés el 13 de desembre de 2018.

Vegeu també[modifica]