Mirmídons

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Segons la mitologia grega, els mirmídons (grec antic: sg. Μυρμιδών, pl. n. Μυρμιδόνες ~ a. Μυρμιδόνας ~ g. Μυρμιδόνων ~ d. Μυρμιδόνεσσιν; llatí: Myrmidŏnes) foren un poble establert a la Tessàlia meridional, a la vall del riu Esperqueos, després d'emigrar-hi des de l'illa d'Egina. Segons Ovidi, els mirmídons haurien estat els nous pobladors de l'illa d'Egina, creats per Zeus eixoint els precs dels rei Èac d'Egina, futur pare de Peleu, el qual demanava al déu que fes alguna cosa per a repoblar l'illa, després que una terrible plaga n'hagués exterminada la població. Zeus li va dir que tindria tants de súbdits com formigues hi hagués en el seu roure sagrat, i va convertir les formigues que hi havia en el roure en els nous habitants d'Egina, els mirmídons.

El seu origen es troba en unes formigues transformades en humans per Zeus després que la població primitiva de l'illa va ésser exterminada per una terrible pestilència.

Alguns van seguir Peleu en el seu exili a Ftia, i després anaren a la guerra de Troia a les ordres d'Àiax i, sobretot, d'Aquil·les.

Són paradigmàtiques de la mala relació existent entre Aquil·les i Agamèmnon les paraules que aquest li adreça al Primer Cant de la Ilíada, i amb les quals els mirmídons són, alhora, caracteritzats com a súbdits d'Aquil·les:

179 οἴκαδ᾿ ἰὼν σὺν νηυσί τε σῇς καὶ σοῖς ἑτάροισι
180 Μυρμιδόνεσσιν ἄνασσε,...

Torna-te'n al teu terrer amb els teus vaixells i els teus companys,
i governa-hi els mirmídons...

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, núm. 209. Barcelona, octubre del 1997. ISBN 84-297-4146-1, plana 151.