Missió Preparatòria de les Nacions Unides a Cambodja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMissió Preparatòria de les Nacions Unides a Cambodja
Dades
TipusMissió de supervisió de l'ONU
ObjectiusSupervisar l'alto en foc entre les parts
Història
Estat legalFinalitzada
Creacióoctubre de 1991
FundadorConsell de Seguretat de les Nacions Unides
Governança corporativa
Representant Especial del Secretari GeneralBangladesh Ataul Karim

La Missió Preparatòria de les Nacions Unides a Cambodja (UNAMIC) va ser una Missió de pau de les Nacions Unides, basada en la Resolució 717 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides de 16 d'octubre de 1991, i es va establir des d'octubre de 1991 fins a març de 1992 en preparació per a l'Administració Transitòria de les Nacions Unides a Cambodja (UNTAC).[1]

El 24 de juny de 1991, tots els partits cambodjans de la guerra civil, inclosos el Khmers rojos, van signar una treva negociada sota la mediació de l'ONU. El president del govern de transició, el "Consell Nacional Suprem", va ser Norodom Sihanouk. El 1992, els Khmers rojos es va negar a deixar-se desarmar sota la supervisió de les Nacions Unides en virtut d'aquest Acord de Pau de París. La guerra civil tornà a encendre.

La UNAMIC va ser dirigida des de la seu de Phnom Penh. El més alt oficial d'enllaç era A.H.S. Ataul Karim de Bangladesh[2] i el responsable del lideratge de les forces armades va ser el general de brigada, Michel Loridon, de França. El personal de la UNAMIC era originari d'Algèria, Argentina, Austràlia, Bèlgica, República Federal d'Alemanya, Xina, França, Ghana, Regne Unit, Índia, Indonèsia, Irlanda, Canadà, Malàisia, Nova Zelanda, Àustria, Pakistan, Polònia, Rússia (fins al 24 de desembre de 1991 Unió Soviètica), Senegal, Tailàndia, Tunísia, Uruguai i els EUA. Un total de 15,900 soldats i 3.600 agents de policia van ser desplegats com a part de la UNAMIC, incloses moltes unitats pioneres de compensació de mines. La missió de l'ONU va costar més de 1.500 milions de dòlars.

La missió de la UNTAC, en què la República Federal d'Alemanya també va participar amb tropes del Servei Mèdic Bundeswehr, es considera la primera cooperació oficial del servei mèdic de la Bundeswehr amb les Nacions Unides. L'experiència adquirida aquí va influir significativament en el desenvolupament del servei mèdic de la Bundeswehr.[3]

Referències[modifica]

  1. Sandrine Barbier Cambodge, 1991-1993. MIPRENUC, APRONUC. Librairie générale de droit et de jurisprudence, 29 de juny de 1999, p. 227 (L'ONU et les opérations de maintien de la paix). ISBN 9782707611703. 
  2. Ros, Chantrabot. «5». A: Situations - l'accord de paix de Paris sur le Cambodge, p. 307-308. 
  3. Wolfgang-Ullrich Weinert: UNAMIC 1991/92 - Erste unmittelbare Erfahrungen aus der fachdienstlichen zusammenarbeit mit den Vereinten Nationen., Wehrmedizin und Wehrpharmazie, Ausgabe: 1/2000.

Enllaços externs[modifica]