Vés al contingut

Mkhwani

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarMkhwani
Altres nomsMkhwani, Chibwabwa i Mumhodzi/Muboora Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusplat Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscarabassa Modifica el valor a Wikidata

El mkhwani (a Malawi), chibwabwa (a Zàmbia) o també mumhodzi o muboora (a Zimbàbue) és un condiment vegetal molt popular a Malawi, Zàmbia i Zimbabwe, que consisteix en les fulles de carbassa.[1] En aquests països les fulles de les vinyes de carbassa es consideren tan bones com la pròpia carbassa i estan llestes per menjar molt abans.[2]

Les fulles, segons l'estació de l'any, es poden consumir fresques o bé seques. Les fulles de carbassa s'assequen per utilitzar-les durant els mesos secs d'hivern, quan les verdures són difícils d'aconseguir a les zones rurals. Es considera que les fulles de carbassa són riques en vitamines essencials com ferro, folat, vitamina A, C i moltes altres, que enforteixen el sistema immunitari.

Aquestes fulles es cuinen de força maneres diferents; en alguns casos es poden preparar amb mantega de cacauet o cacauet en pols o amb oli.[1] El mkhwani es pot preparar com un guisat preparat amb fulles de carbassa, tomàquets i farina de cacauet mòlta, que sovint es serveix juntament amb nsima o arròs.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Back to all Pumpkin Leaves with Peanut Butter» (en anglès). African Food Feasts, 26-03-2023. [Consulta: 22 maig 2024].
  2. «Culinary Travel Traditional Malawian Dishes» (en anglès). Honest Cooking. [Consulta: 22 maig 2024].
  3. «Malawian Food: 7 Must-Try Traditional Dishes of Malawi» (en anglès). Travel Food Atlas, 27-05-2022. [Consulta: 22 maig 2024].

Vegeu també[modifica]