Modista

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula ocupacióModista
Pierre Balmain and Ruth Ford, photographed by Carl Van Vechten, November 9, 1947.jpg
Tipus d'ocupació
sastre i treballador tèxtil Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
costura Modifica el valor a Wikidata

Un modista és la persona que té per professió el disseny i confecció de peces de vestir femenines com vestits, bruses, abrics, etc. També es denomina dissenyador de moda. El modista acorda amb el seu client el tipus de roba que va a confeccionar concretant els detalls de la mateixa referits a formes, colors, material, acabats, etc. Seguidament pren mesures de diferents parts del seu cos per establir les dimensions que adoptaran les peces.[1]

Els modistes també dissenyen periòdicament col·leccions de pròpia creació de peces que s'han de confeccionar en sèrie. En aquest cas, realitzarà l'escalat dels patrons per obtenir les talles que es desitgin partint d'una talla base. Cada temporada presenten les seves col·leccions a passarel·les de moda a les quals assisteixen els seus principals clients així com mitjans de comunicació especialitzats.

Entre les aptituds necessària per exercir l'ofici de dissenyador de modes figuren la creativitat i el sentit de l'estètica. El modista ha de conèixer en profunditat els materials tèxtils que existeixen, les seves propietats, característiques, aplicacions, capacitat de transformació i terminacions. A més, ha de conèixer els complements que puden combinar amb les peces com ara bosses, sabata sobre joies per oferir en la col·lecció una harmonia de conjunt. El dissenyador obté la seva inspiració en fires professionals, certàmens o revistes de moda tant pel que fa als avenços en matèria de moda, com en la tecnologia de disseny i confecció relacionada amb aquesta.

Introducció[modifica]

Fa 50 anys l'ofici de modista era molt diferent al que es coneix avui en dia. Era una feina de dones.

Abans, les modistes, dissenyaven, feien el patró, cosien, ho confeccionaven, etc. Actualment existeixen professions més concretes (com els dissenyadors) que tenen el suport de les màquines que tallen, cusen i inclús confeccionen.

Cal destacar el treball de les models, encara que això sigui tot un món ple d'alçades, talles i figures.

Fa 50 anys l'ofici de modista era molt diferent al que es coneix avui en dia. Era una feina de dones.

Als anys 60[modifica]

En algunes famílies les mares ensenyaven a les seves filles a cosir. Després les portarien a un curs de patronatge, segons si els hi agradava o si es podien permetre pagar-lo. En aquests cursos s'aprenia a dissenyar una peça de roba correctament, a aplicar-la a un teixit de prova i més tard a confeccionar-la.

Modistes famosos als 60[modifica]

 • Coco Chanel. Va revolucionar la moda fent grans canvis com deixar d'utilitzar cotilles, creant un estil informal i còmode. Va ser una gran influència en tots els àmbits de moda, complements, calçat i perfums.
 • Paco Rabanne. Va ser un dissenyador de moda hispano-francès. És conegut sobretot per les seves creacions tèxtils i per la utilització de colors i textures diverses.

En l'actualitat[modifica]

Al dia d'avui tot això està molt més repartit; és a dir, cadascú té una tasca i tots junts formen una empresa.

 1. Es dissenya el model i dependent d'això es crea el de cartró tenint en compte les talles i les mesures.
 2. Se selecciona el material segons l'article que, en un futur, es confeccionarà.
 3. Amb el patró creat, es dibuixa un traç, al teixit, amb l'ajuda de guix i els models que hem creat anteriorment.
 4. Seguidament es segueix tallant el teixit, ja sigui amb les tisores o amb màquines. Hem de tenir en compte que una cadena de roba no confecciona manualment les peces.
 5. S'uneixen les peces a través de la costura amb màquines de cosir, o grans artefactes dedicats a la costura.
 6. Es rebleixen les vores.
 7. I finalment l'acabat que consisteix a decorar la peça amb botons, lluentons, cremalleres, etc. No oblidem, que sigui un procés manual o bé de caràcter industrial és imprescindible el planxat.

Modistes famosos actualment[modifica]

 • Tom Ford. És un dels dissenyadors actuals més famós de la moda masculina. En els anys 90 va ajudar a fer que Gucci continués.
 • Italo Zucceli. És el dissenyador italià de Calvin Klein. Li agrada jugar amb textures i materials, sol sorprendre pel volum del seu treball.

Sortides professionals[modifica]

El dissenyador de moda té diverses sortides professionals entre les quals es troben:

 • Patronista en un taller de moda.
 • Dissenyador de vestuari en el món de l'espectacle: cinema, teatre, televisió, etc.
 • Dissenyador de models propis.
 • Dissenyador de complements de moda.
 • Estilista

Modistes famosos[modifica]

Referències[modifica]

 1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.90. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 5 desembre 2014]. 

Bibliografia[modifica]

 • Casal-Valls, Laura Del treball anònim a l'etiqueta: modistes i context social a la Catalunya del segle xix. Barcelona: Duxelm, 2012.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Modista