Moixí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMoixí
Suillus bellinii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Estat de conservació
Risc mínim
UICN122090798 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseAgaricomycetes
OrdreBoletales
FamíliaSuillaceae
GènereSuillus
EspècieSuillus bellinii Modifica el valor a Wikidata
Kuntze, 1898
Nomenclatura
BasiònimBoletus bellinii Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Boletus bellinii Modifica el valor a Wikidata

El moixí[1][2] (Suillus bellinii), també anomenat moixí blanc i molleric clar, és un molleric de terra baixa.[2][3]

Morfologia[modifica]

Barret de fins a 15 cm, inicialment hemisfèric, més tard convex i fins i tot estés; blanquinós de jove, cremós més tard i en madurar d'ocraci a brunenc, manté sempre el marge blanquinós; superfície llisa, brillant, molt mucosa en temps humit.

Tubs de groc palla a groc olivaci; porus fins, arrodonits, de groc pàl·lid a groc olivaci, es taquen e color vermellós amb l'edat; de joves exsuden gotetes lletoses o rogenques.

Cama de molt curta a curta, no acostuma a superar el diàmetre del barret; cilíndrica, sense anell; de blanquinosa a cremosa, amb granulacions de brunes a bru vermelloses

Carn ferma durant temps però perd la consistència quan és adult; cremosa, groga sobre els tubs i vinosa sota la cutícula; olor afruitada; tast dolcenc.[4][2]

Hàbitat[modifica]

Des de l'estiu a finals de tardor; de terrenys costaners o de plana, no es troba en zones montanes; exclusivament en pinedes (pi pinyoner, pinastre i pi blanc).[3][2]

Comestibilitat[modifica]

Comestible, dels més apreciats del grup [2]

Comentaris[modifica]

Existeix una forma de barret completament groc, groc daurat pàl·lid, el moixí groc (Suillus bellinii f. luteus Pérez-de-Greg).[5] Creix en pinedes de pi blanc. S'ha observat en territori catalanídic meridional i territori mallorquí. Creix a la tardor, en sòls rics en carbonat de calci i és termòfil.

Referències[modifica]

  1. Gràcia, Enric. La Clau dels Bolets: Identifica'ls de la mà d'Enric Gràcia, Vol. I, p:137. El Papiol: efadós, 2021. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Vidal, Josep Maria; Ballesteros, Enric. Bolets dels Països Catalans i els seus noms populars. Figueres: Brau Edicions, 2013. ISBN 9788496905986. 
  3. 3,0 3,1 Llistosella, Jaume. «Mòdul Fongs. Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya. Generalitat de Catalunya i Universitat de Barcelona.», 2013.
  4. «Moixí (Suillus bellinii) · micopedia.cat». [Consulta: 8 agost 2023].
  5. Pérez-De-Gregorio, M. Àngel «Aportació al coneixement dels macromicets de l'illa de Mallorca II». Revista Catalana de Micologia, 18, 2007, pàg. 9–18.