Mota de Sant Feliu d'Avall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mota de Sant Feliu d'Avall
Imatge
Lloc on es troben les restes de la mota
Dades
TipusMota medieval
ConstruccióSegle XI
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud85,2 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
 Sant Feliu d'Avall
LocalitzacióOest del poble
Map
 42° 41′ N, 2° 44′ E / 42.68°N,2.73°E / 42.68; 2.73

La Mota de Sant Feliu d'Avall fou una mota, o castell altmedieval d'estil romànic del segle x del poble de Sant Feliu d'Avall, a la comarca del Rosselló, Catalunya del Nord.

Estava situat en un turó artificial, mota, construït[1] a ponent del poble de Sant Feliu d'Avall, a uns 150 metres de distància de la població. És en una propietat particular situada en el número 112 de l'Avinguda del Canigó, al costat nord-est mateix de la Casa del Comú de Sant Feliu d'Avall.

Història[modifica]

En un document notarial del 1475 ja apareix amb el nom de Mota: campum meum vocatum la Mota situm in terminis Sancti Felici Inferioris. La tradició oral ha mantingut aquesta denominació, tot i que no és segur que el que ara es coneix com la Mota correspongui exactament a la mota medieval. El material i la tècnica emprades en aquesta mota fan pensar en una construcció dels segles XI o XII.

Com moltes motes, era prop d'un camí, del qual devia ser un element protector, de vigilància: pel seu costat de ponent passava un camí que cap al sud anava a Corbera la Cabana, i cap al nord, a Cornellà de la Ribera, passant a gual la Tet.

Característiques[modifica]

En el cadastre napoleònic del 1812 és representada per un octàgon allargassat en l'eix llevant-ponent, tot i que hom pensa[2] que originalment la fortificació era ovalada. Feia 32,5 m de llarg per 25 d'ample, amb uns murs de 3 metres d'alçada en la seva part central.

En un sondeig del 1984 es descobrí, a cosa d'un metre sota terra, un angle de mur format per quatre filades de còdols de riu units per morter de calç. S'hi va trobar ceràmica grisa i vidriada, així com teules àrabs. Això fa pensar que devia ser abandonada a l'entorn del segle xiv.

Bibliografia[modifica]

  • Castellví, Jordi. «Sanr Feliu d'Avall: Mota de Sant Feliu d'Avall». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]