Muhàmmad ibn Abi-Bakr

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMuhàmmad ibn Abi-Bakr

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) محمد بن أبي بكر Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement631 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Medina Modifica el valor a Wikidata
Mort658 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (26/27 anys)
Fustat (primer califat) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Matança Modifica el valor a Wikidata)
Governor of Egypt for the Rashidun Caliphates (en) Tradueix
febrer 658 – juliol 658
← al-ÀixtarAmr ibn al-As → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócap militar, valí Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatPrimer califat Modifica el valor a Wikidata
Branca militarExèrcit del primer califat Modifica el valor a Wikidata
ConflicteBatalla del Camell i batalla de Siffín Modifica el valor a Wikidata
Família
Fillsal-Qàssim ibn Muhàmmad ibn Abi-Bakr Modifica el valor a Wikidata
ParesAbu-Bakr as-Siddiq Modifica el valor a Wikidata  i Asmà bint Umays Modifica el valor a Wikidata
GermansAsmà bint Abi-Bakr, Abd-Al·lah ibn Abi-Bakr, Abd-ar-Rahman ibn Abi-Bakr, Àïxa bint Abi-Bakr, Umm-Kulthum bint Abi-Bakr, Abd-Al·lah ibn Jàfar ibn Abi-Tàlib, Muhàmmad ibn Jàfar ibn Abi-Tàlib i Awn ibn Jàfar Modifica el valor a Wikidata

Muhàmmad ibn Abi-Bakr as-Siddiq (àrab: محمد بن أبي بكر الصديق, Muḥammad b. Abī Bakr aṣ-Ṣiddīq) (632-658/659) fou fill del primer califa Abu-Bakr as-Siddiq i governador d'Egipte. Era quraixita del clan Tamim ibn Murra.

Era a Egipte quan, aliat amb Muhàmmad ibn Abi-Hudhayfa, va manifestar oposició al califa Uthman ibn Affan, es va negar a fer campanya a les ordes del governador Abd-Al·lah ibn Sad ibn Sarh al-Amirí (646-656) i va presentar una llista de suposats crims del califa. Rebels egipcis es van dirigir a Medina per enderrocar al califa i els va donar suport i llavors era a Medina (no se sap si hi era o va arribar amb els rebels). Assassinat Uthman (656), va donar suport a Alí ibn Abi-Tàlib. Fou nomenat governador d'Egipte però no està clar si va succeir a Qays ibn Sad ibn Ibada al-Ansarí o a al-Àixtar Màlik ibn al-Hàrith al-Nakhei (aquest podria haver estat el seu successor), ja que els esdeveniments són comentats de manera contradictòria a les fonts primàries i no s'ha pogut arribar a una conclusió segura. Muàwiya ibn Hudayj as-Sakuní, oposat a la revolta contra Uthman, que inicialment fou lleial a Ali però finalment es va passar a Muàwiya I i al general Amr ibn al-As; aquest darrer va derrotar les forces de Muhàmmad ibn Abi-Bakr a un lloc anomenat al-Musannat on fou derrotat i en la fugida fou capturat per Ibn Hudayj i mort. Una altra tradició diu que fou destituït per manca d'habilitat política i substituït per al-Àixtar, que no va arribar a prendre possessió del govern, ja que va morir el 658 o 659 enverinat amb una beguda amb mel pel seu djayastar (logistarius).

Bibliografia[modifica]