Vés al contingut

Casa natal de Rafael Casanova

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:31, 16 gen 2012 amb l'última edició de Vriullop (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Casa Museu de Rafael Casanova
Imatge de l'interior
Imatge
EpònimRafael Casanova i Comes Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
Part deMuseu d'Història de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicgòtic tardà
arquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Altitud718 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMoià Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarrer de Rafael Casanova, 17 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 48′ 41″ N, 2° 05′ 54″ E / 41.8114°N,2.09833°E / 41.8114; 2.09833
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN364-MH-EN Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0010488 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC417 Modifica el valor a Wikidata

El Museu Rafael Casanova, també conegut com a Museu Casa Natal Rafael Casanova, és un museu ubicat a Moià, a la casa on va néixer Rafael Casanova l'any 1660. Casanova va ser un Jurista català, doctor en dret.[2] Fou el darrer Conseller en Cap (1713-1714) del Consell de Cent de Barcelona. Al final de la Guerra de Successió Espanyola, durant els darrers mesos del Setge de Barcelona, i en virtut del seu càrrec com a Conseller en Cap, també detentà les responsabilitats de membre de la Junta de Govern del Principat de Catalunya, coronel de la Coronela de Barcelona, i governador de la Plaça i Armes de Barcelona.

A l'edifici es pot trobar informació biogràfica del personatge. També s'hi troba ubicat l'arxiu municipal i el museu de Moià, dotat de col·leccions arqueològiques sobretot provinents de la Cova del Toll.[3]

Edifici

Existeix documentació de la casa des de l'any 1570. A finals del segle XVII va ser adquirida per la familia Casanova, qui amb el temps la va ampliar comprant també la casa del costat.

Cal destacar algunes decoracions d'estil gòtic, com les que hi ha en alguna finestra de l'edifici. La planta noble manté la decoració pictòrica del segle XVIII, on es pot observar una representació del cicle d'Esther.

Col·lecció

Per una banda es mostra documentació i objectes de l'època de Rafael Casanova, i per l'altra, l'Arxiu històric de Moià (història i documentació local) que té un fons notarial important, amb documentació entre 1276 i 1700. Així mateix hi ha 1.200 pergamins inventariats, de comptes, compra i venda, testaments... El més antic data de l'any 1080.

Referències

Enllaços externs