Museu de l'Exèrcit

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'edifici
Museu de l'Exèrcit
Museo del Ejército, Toledo 001.JPG
Dades
Tipus museu militar i museu nacional
Part de Instituto de Historia y Cultura Militar Tradueix
Creació 2010
Data d'obertura oficial 2010
Ubicació geogràfica
Lloc web Lloc web
Modifica les dades a Wikidata

El museu de l'Exèrcit d'Espanya, amb seu actual a Toledo, és el resultat de la fusió de diversos museus militars creats al llarg del segle XIX i principis del XX. El seu nucli fundacional està constituït pel d'Artilleria i Enginyers.

Conforme al que es disposa en el Reial decret 1305/2009, de 31 de juliol, pel qual es crea la Xarxa de Museus d'Espanya, el museu de l'Exèrcit és un dels Museus Nacionals de titularitat i gestió estatal, adscrit al Ministeri de Defensa d'Espanya.

Història[modifica]

En 1803, a instàncies de Godoy, es crea a Madrid el Reial Museu Militar, antecedent més remot del Museu de l'Exèrcit actual. Es tracta d'un dels museus espanyols més antics i respon a l'interès existent en l'Europa de l'època per la conservació i difusió dels objectes relacionats amb la història militar. En aquest moment, les seves col·leccions responien a clars pressupostos didàctics, sent un dels seus principals objectius el suport per a la formació dels soldats, proporcionant un ensenyament complementari a les Acadèmies Militars.

En 1827, es produeix la divisió del Reial Museu Militar en dues seccions: el Museu d'Artilleria i el Museu d'Enginyers, amb organització i funcionament propis. En l'últim terç del segle XIX, s'inicia una etapa de creació de nous museus militars. Sorgeixen així el Museu d'Intendència (1885), el Museu de Cavalleria (1889) i el Museu d'Infanteria (1908), que juntament amb els ja citats d'Artilleria i Enginyers mantindran una vida independent.

En 1929, es planteja ja la idea d'organitzar un nou museu reunint tots els museus militars existents, encara que mai va arribar a materialitzar-se. Caldrà esperar a la II República, quan es crea el Museu Històric Militar, en 1932, incloent seccions per a les quatre armes i els cossos d'Intendència i Sanitat Militar. Després de la guerra civil espanyola, el Museu va adquirir l'estructura i organització que es va mantenir vigent en el Saló de Regnes fins al seu recent trasllat.

Actualment i des de 2010 el Museu de l'Exèrcit té la seva seu a l'Alcàsser de Toledo, la qual cosa ha implicat no només un canvi geogràfic, sinó la reestructuració del concepte expositiu i el plantejament museogràfic, concordes amb les tendències més en voga.

Bibliografia complementària[modifica]

  • Fernando Eguidazu, «Sobre el nuevo Museo del Ejército», Revista de Libros, 172, abril de 2011, págs. 34-35.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu de l'Exèrcit Modifica l'enllaç a Wikidata