NO-DO

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El NO-DO (acrònim de Noticiarios y Documentales), No-Do[1] o nodo,[2] era un noticiari setmanal del règim dictatorial franquista que precedia obligatòriament les pel·lícules en els cinemes des del 1942 fins al 1976.[3]


Després d'una etapa prèvia durant la Guerra civil en la qual es deia simplement Noticieros, el NO-DO (Noticiaris i Documentals) es va crear per acord de la Vicesecretaria d'Educació Popular el 29 de setembre de 1942 i per resolució d'aquesta, el 17 de desembre del mateix any, (BOE, 22-12-1942), "a fi de mantenir, amb impuls propi i directriu adequada, la informació cinematogràfica nacional".

La primera projecció es va realitzar el 4 de gener de 1943.

Durant la seva existència, va mantenir l'exclusivitat quant als reportatges exhibits en sales cinematogràfiques. La seva projecció va ser obligatòria en passi previ a la pel·lícula fins a gener de 1976, però va sobreviure fins a 1981, encara que ja amb caràcter voluntari.

La seva peculiar sintonia, el mateix que les repetides imatges del dictador Franco inaugurant embassaments, han quedat gravades en diverses generacions d'espanyols.

Avui, amb l'objectivitat que dóna la distància, podem trobar material per al coneixement d'una època als rotlles del nodo (forma en la qual ho registra el DRAE) pertanyents a la Filmoteca espanyola i custodiats conjuntament per la Filmoteca espanyola i el Departament de Documentació de Radiotelevisión espanyola, en Joaquín Costa, núm. 43 (Madrid).

Els arxius contenen molt més de material que el que va ser projectat i, com a curiositat, es pot dir que els primers reportatges en color es van rodar el 1968, encara que la imatge més típica del NO-DO sigui en blanc i negre.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «No-Do». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Reial Acadèmia Espanyola. «Nodo».
  3. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.120. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 5 desembre 2014].