Nació constituent

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Països constituents o nacions constitutives és una frase sovint usada, normalment per institucions oficials, en contextos en els quals un nombre de país compon una llarga entitat o agrupació. Així, l'OCDE ha usat la frase en referència a l'antiga Iugoslàvia. (vegeu exemple ací) i les institucions europees com el Consell d'Europa sovint la fan servir en referència a la Unió Europea (vegeu exemple ací). No és terminologia tècnica i no té un sentit legal definit; 'constituent' és simplement un adjectiu, i la frase no té un sentit clar fora del context de l'entitat o agrupació de quins països en qüestió són constituents o els seus components poden ser entesos.

Regne Unit[modifica | modifica el codi]

Els països constituents (Home Nations) del Regne Unit són:

Regne dels Països Baixos[modifica | modifica el codi]

Des del 10 d'octubre de 2010, els països constituents (landen) del Regne dels Països Baixos són:

L'antic país constituent de les Antilles Neerlandeses va ser dissolt l'octubre del 2010. Això va causar l'aparició de dos països constituents nous, Curaçao i Sint Maarten. Les illes BES (Bonaire, Sint Eustatius i Saba) van unir-se als Països Baixos.

Ús de l'expressió per organismes internacionals[modifica | modifica el codi]

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic és un exemple d'organisme que ha emprat l'expressió "països constituents", particularment en referència a:

El Consell d'Europa i altres institucions europees de vegades fan servir l'expressió referint-se als estats membres de la Unió Europea.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]