Nahiya

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La nàhiya —en àrab ناحية, nāḥiya, en plural نواحي, nawāḥī; en turc nahiye— és una divisió administrativa de segon o posterior nivell en estats de tradició islàmica.

A l'Imperi otomà inicialment fou una subdivisió del sandjak, que al seu torn era generalment una subdivisió de l'eyalat, una província o grup de províncies. Posteriorment, el 1867, es va introduir un nivell intermedi entre el sandjak i la nàhiya, el kada o kaza (districte), de manera que la nahiya esdevingué una subdivisió d'aquesta unitat. El seu governador era el mudir, supeditat al caimacan del kaza. En instaurar-se la república, els sandjaks foren suprimits (1921) però kazas i nàhiyes van restar com a subdivisions de les províncies. El 1926 les kazes van passar a anomenar-se Il o ilçe i les nàhiyes van ser suprimides i el seu lloc fou ocupat pels municipis i viles.

A Síria les nàhiyes (tercer nivell) són subdivisions dels districtes (segon nivell). A Jordània són divisions (segon nivell) de les governacions (primer nivell). A Tadjikistan la nàhiyes s'anomenen localment nohiya o raion i són subdivisions de les regions o províncies.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • V. Cuinet, La Turquia d'Asie, París 1892.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]