Nahiya

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Nahiya (turc Nahiye, literalment "regió", plural Nawahi, àrab: ناحية plural نواحي ) és una divisió administrativa de segon o posterior nivell.

A l'Imperi Otomà inicialment era una subdivisió de sandjak (que al seu torn era generalment subdivisió d'un eyalat que era una província o grup de províncies), però posteriorment el 1867 es va introduir un nivell intermedi amb el kada o kaza (districte), i la nahiya fou una subdivisió d'aquesta unitat. El seu governador era el mudir, supeditat al caimacan del kaza. Amb la república els sandjaks foren suprimits (1921) però kazas i nahiyes van restar com a subdivisions de les províncies. El 1926 Les kazes van passar a anomenar-se Il o ilçe, i les nahiyes van ser suprimides ocupant el lloc els municipis i viles.

A Síria les nahiyes (tercer nivell) són subdivisions dels districtes (segon nivell). A Jordània són divisions (segon nivell) de les governacions (primer nivell). A Tadjikistan la nahiyes s'anomenen localment nohiya o raion i són subdivisions de les regions o províncies.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • V. Cuinet, La Turquia d'Asie, París 1892.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]