Muhàfadha

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La muhàfadha, a voltes també transcrita muhafaza —en àrab محافظة, muḥāfaẓa, en plural محافظات, muḥāfaẓāt—, és una divisió administrativa de primer nivell en diversos països àrabs (Bahrein, Egipte, Iraq, Jordània, Kuwait, Líban, Líbia, Oman, Palestina, Síria i Iemen) i de segon nivell a l'Aràbia Saudita.

El terme es pot traduir com a ‘municipalitat’, ‘districte’, ‘departament’, ‘província’, ‘prefectura’ o ‘governació’ —o, erròniament, ‘governadorat’ per influència de l'anglès—, segons els països.[1]

A Algèria i el Marroc, una muhàfadha designa una subdivisió geogràfica d'un organisme administratiu o d'un partit polític.

Deriva del verb àrab حافظ —ḥāfaẓa— que significa ‘conservar’, ‘guardar’, ‘preservar’, ‘protegir’.[1] El cap d'una muhàfadha és un muhàfidh o una muhàfidha, un ‘alcalde’, ‘cap de districte’, ‘governador’ o ‘prefecte’, segons el cas.[1]

Governacions o muhafadhat als països àrabs[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Castells Criballés, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. "حفظ". ISBN 978-84-412-1546-7.