Mahalla

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Mahalla, del verb halla (desfer un nus, desfer l'equipatge), i per extensió "aturar-se", equival a "lloc on es fa una aturada" o "lloc on es resideix per un temps". Mahalla forma part del nom de diverses ciutats a Egipte, més de trenta sent la principal al-Mahalla al-Kubra.

Va originar a l'Índia el Mahall o Mahal, o a l'Imperi Otoma la Mahalle (barri d'una ciutat). Els barris jueus d'algunes ciutats del nord d'Àfrica foren anomenats Mallah, que també en seria un derivat, però en general al Magrib es conserva el sentit primitiu.

El plural de mahalla és amhal i designa un campament temporal i per extensió a les tropes en campanya a l'interior del país: aquesta darrera derivació està ja testimoniada amb els hàfsides.

Els francesos l'anomenaven mehalla, nom que donaven a unes forces auxiliars indígenes a Tunísia, que establien el campament prop de les tribus que els havien de subministrar els queviures; al Marroc la mehalla francesa era similar a la de Tunísia, però com que aquí el sultà no tenia el control del territori, un simple desplaçament de Fes a Mararqueix requeria una mahalla, un desplaçament de personalitats escortades per l'exèrcit als que s'unien uns contingents anomenats harka (haraka) aportats per les tribus; en cada etapa el sultà establia la seva tenda (i la dels seus eunucs, esposes i concubines) al centre, després les dels ministres, músics, secretaris, etc. i les tropes formaven al seu entorn un quadrat; en aquesta parades hi havien fins i tot mercats ambulants del que depenia el proveïment. Amb la instal·lació del protectorat les mehalles van desaparèixer.

Referències[modifica]

Enciclopèdia de l'Islam, V, 1211