Districtes de Turquia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Les províncies de Turquia (81) es divideixen en 957 districtes (ilceler; sing. ilce). En la primera República turca i en l'Imperi Otomà, la unitat corresponent era el kaza. El districte duu el mateix nom que la capital de districte (amb l'excepció del districte d'Antakya (a Hatay). Un districte pot ocupar àrees rurals i urbanes al mateix temps. Un districte d'una província és el «districte central» (merkez ilce); el districte central és administrat per un «vicegovernador» designat i els altres districtes per un «subgovernador» (caimacan). Cada municipi (belediye) en la zona urbana (belde) d'un districte és una divisió administrativa subjecte a eleccions en funció de la província.

Districtes de Turquia

Cada districte (incloent-hi el districte central) correspon a una àrea específica dins de la província. L'àrea s'administra des del «centre de districte» (ilce merkezi, que no s'ha de confondre amb «districte central» merkez ilce), on resideix el caimacan (kaymakam), l'oficial en cap per a aquell districte, que és responsable davant del governador de la província. Els districtes centrals no tenen caimacans i són administrats per un vicegovernador.

Tots els centres de districte tenen municipis (belediye), encapçalats per un alcalde elegit, que administra una àrea de municipi definida (normalment unida amb la zona urbana) per a matèries municipals definides. Un cert nombre creixent d'assentaments, que són a fora dels centres de districte, tenen municipis també, normalment perquè la seva població en demana un. Aquests són anomenats (també) belde. No han esdevingut (encara) centres de districte perquè n'hi ha un molt a prop, o a causa d'altres raons. Un belde té un alcalde (responsable de la seva zona municipal), però no un caimacan, i depèn administrativament del centre de districte del districte dins dels límits del qual se situa.

A la part inferior, hi ha pobles, que han elegit mukhtars que tenen cura de matèries administratives específiques com ara la gestió del padró municipal. A més, cada barri (mahalle) d'un centre de districte i belde té un mukhtar també, també per a qüestions administratives específiques. La designació difereix una mica difereix (köy mukhtar per a poble mukhtar, mahalle mukhtar per a muhtar de barri) i també les tasques, que són en gran part similars però estan adaptades a la seva localitat.

En alguns casos, un belde ha esdevingut més gran que el centre de districte de què depèn, i un centre de districte ha esdevingut més gran que el districte central de què depèn (i molts altres centres de districte). Finalment, cal esmentar la figura del büyükşehir belediyesi (o municipi més gran) per a metròpolis com Istanbul o Esmirna, una entitat administrativa superior, al capdavant de la qual hi trobem un alcalde, elegit democràticament, que supervisa un cert nombre de municipis i alcaldes.

Els districtes i les seves poblacions (a 31 de desembre de 2008) són els que apareixen a la següent llista, classificats per regió i per província (el districte de la capital apareix en negreta):

Tanmateix, caldria esmentar que, a les 16 províncies amb municipis més grans, la població total de la província no és igual a la suma de totes les poblacions dels districtes. En municipis més grans aproximadament (en el d'İstanbul i Kocaeli completament) els districtes són dins de la capital. Aquells districtes que són interurbans es mostren com a " (districte central) ". La població dels districtes centrals també es mostra en negreta pel que fa a la capital. Així en municipis més grans, la població real de la província és la suma de totes les poblacions dels districte, excepte la ciutat capital que apareix en negreta. (Això és cert només per als 16 municipis més grans; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, Esmirna, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun. Per a les 65 províncies restants la població que figura en cada districte, sumada, dóna com a resultat la població total de la província).

Contingut

Regió de l'Egeu[modifica]

Província d'Esmirna[modifica]

Districtes d'Esmirna

Província de Manisa[modifica]

Districtes de Manisa

Província d'Aydın[modifica]

Districtes d'Aydın

Província de Denizli[modifica]

Districtes de Denizli

Província de Muğla[modifica]

Districtes de Muğla

Província d'Afyonkarahisar[modifica]

Districtes d'Afyonkarahisar

Província de Kütahya[modifica]

Districtes de Kütahya

Província d'Uşak[modifica]

Districtes d'Uşak

Regió de la Mar Negra[modifica]

Província de Samsun[modifica]

Districtes de Samsun

Província de Trabzon[modifica]

Districtes de Trabzon

Província d'Ordu[modifica]

Districtes d'Ordu

Província de Zonguldak[modifica]

Districtes de Zonguldak

Província de Tokat[modifica]

Districtes de Tokat

Província de Çorum[modifica]

Districtes de Çorum

Província de Giresun[modifica]

Districtes de Giresun

Província de Kastamonu[modifica]

Districtes de Kastamonu

Província de Düzce[modifica]

Districtes de Düzce

Província d'Amasya[modifica]

Districtes d'Amasya

Província de Rize[modifica]

Districtes de Rize

Província de Bolu[modifica]

Districtes de Bolu

Província de Karabük[modifica]

Districtes de Karabük

Província de Sinope[modifica]

Districtes de Sinope

Província de Bartın[modifica]

Districtes de Bartın

Província d'Artvin[modifica]

Districtes d'Artvin