Amasra

Plantilla:Infotaula geografia políticaAmasra
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 41° 44′ 47″ N, 32° 23′ 11″ E / 41.7464°N,32.3864°E / 41.7464; 32.3864
EstatTurquia
ProvínciesProvíncia de Bartın Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població14.776 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Banyat permar Negra Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Esdeveniment clau
16 octubre 1460Setge d'Amasra Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webamasra.gov.tr Modifica el valor a Wikidata

Amasra (del grec Amastris Ἄμαστρις, gen. Ἀμάστριδος) és una petita ciutat portuària de la mar Negra situada a la província de Bartın, Turquia. La ciutat és actualment molt apreciada per les seves platges i el seu entorn natural, que ha fet del turisme una de les activitats més importants per als seus habitants. L'alcalde n'és Emin Timur (CHP).

Història[modifica]

Amastris era una antiga ciutat de Paflagònia, a la riba del riu Amastris. Segons Estrabó, ocupava una península, i a cada costat de l'istme hi havia un port.

Inicialment la ciutat s'anomenava Sesamos (Σήσαμος), i amb aquest nom la menciona Homer al "Catàleg dels troians" a la Ilíada, on diu que Pilemenes va guiar un contingent amb tropes d'aquesta ciutat i d'altres del seu regne a la guerra de Troia per ajudar el rei Príam.

Va rebre el seu nom de la neboda del rei persa Darios III, Amastris d'Heracleia, casada amb el tirà Dionís d'Heraclea, i després, en enviduar, casada amb Lisímac de Tràcia. Estrabó diu que l'any 300 aC quan Amastris d'Heracleia es va separar de Lisímac, va unir en un sinecisme les ciutats de Sesamos, Citoros, Cromna i Teion per fundar la ciutat d'Amastris, encara que Teion se'n va separar poc després. Les altres ciutats es van mantenir juntes, i Sesamos n'era l'acròpoli, i sembla que el nom de la ciutat que hi havia a la península havia estat Sesamos. Pomponi Mela parla de Sesamos i Cromna com a ciutats de Paflagònia i en canvi no menciona Amastris.

Lucul·le la va ocupar durant les Guerres Mitridàtiques. Quan Plini el Jove era governador de Bitínia va fer una descripció d'Amastris en una carta a l'emperador Trajà. Diu que era una bonica ciutat amb un espai obert molt llarg vora d'un corrent d'aigua que s'anomenava riu, però que era brut i pudent. Plini va obtenir permís de l'emperador per cobrir aquest clavegueram. Una moneda del temps d'aquest emperador anomena "Metròpolis" a la ciutat. Va existir fins al segle VII.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Amastris». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 7 febrer 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amasra