Vés al contingut

Necròpolis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Necròpoli)
Vall dels Reis (Luxor)

Una necròpolis[1] o necròpoli[2] (del grec νεκρόπολις nekròpolis, 'ciutat dels morts')[3] és un cementiri o lloc de soterrament. El terme s'utilitza generalment per als cementiris pertanyents a grans ciutats, així com a les zones de soterrament que s'han trobat prop de ciutats d'antigues civilitzacions.

Les necròpolis han estat construïdes per diverses raons; de vegades purament religioses. La Vall dels Reis, a Egipte, n'és un clar exemple. Altres cultures van crear les necròpolis en resposta a la prohibició de practicar soterraments dins els límits urbans. Els camins que sortien dels pobles van ser adornats amb monuments funeraris, especialment en l'Imperi Romà (com la Via Àpia, a Roma).[4]

Durant el segle xix les necròpolis van gaudir d'un ressorgiment esperonat per la moda victoriana, amb grans i elaborats monuments.

Necròpolis en el món[modifica]

Reconstrucció de la Necròpoli del Carrer Cañete (Ciutat de València).

Referències[modifica]

  1. «Necròpolis». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. «Necròpoli». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  3. Alberich i Mariné, Joan (dir.); Cuartero i Iborra, Francesc J. (dir.). Diccionari Grec-Català. D'Homer al segle ii dC (en grec - català). Enciclopèdia Catalana - Fundació Institut Cambó, 2015, p. 1188. ISBN 9788441224223. 
  4. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.113. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 5 desembre 2014].