Vés al contingut

Neleu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Nileu».
Infotaula personatgeNeleu
Tipuspersonatge mitològic grec Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeChloris (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MareTiro Modifica el valor a Wikidata
ParePosidó, Hippocoon (en) Tradueix i Creteu Modifica el valor a Wikidata
FillsNèstor, Pero, Alastor (en) Tradueix, Periclimen, Deimachus (en) Tradueix, Chromius (en) Tradueix, Asterius (en) Tradueix, Evagoras (en) Tradueix, Eurymenes (en) Tradueix, Eurybius (en) Tradueix, Taurus (en) Tradueix, Pylaon (en) Tradueix, Epilaus (en) Tradueix, Phrasius (en) Tradueix i Phrygius (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansPèlias Modifica el valor a Wikidata
Altres
Càrrecking of Pylos (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Segons la mitologia grega, Neleu (en grec antic Νηλεύς), va ser un heroi grec, fill de Posidó i de Tiro. És germà bessó de Pèlias i germanastre d'Èson, Feres i Amitàon, fills de Tiro i de Creteu.

Quan van néixer, Neleu i Pèlias van ser abandonats per la seva mare. Una euga que va enviar Posidó, els va alimentar. Una altra tradició deia que un dels nens tenia una marca a la cara per una guitza d'euga, i que els havien recollit uns criadors de cavalls. Aquests homes havien anomenat Pèlias al nen que duia la cicatriu, de la paraula grega "pelion" que vol dir lívid. A l'altre li van posar Neleu. Quan es van fer grans, els nens van trobar la seva mare, que era maltractada per la seva sogra, anomenada Sidero. Pèlias i Neleu van atacar Sidero, però ella es va refugiar en un temple d'Hera. Pèlias va violar el santuari i va matar Sidero sobre l'altar.

Més endavant, els dos germans van disputar pel tron de Iolcos, al qual tots dos tenien dret, però Neleu, vençut, s'adreçà a Messènia, on fundà la ciutat de Pilos. Es va casar amb Cloris, filla d'Amfíon, amb qui va tenir una filla, Pero, i dotze fills, entre altres, Periclimen i Nèstor.

Heracles va dirigir contra ell una expedició amb el pretext que un temps abans, Neleu s'havia negat a purificar-lo per la mort d'Ífit. En aquesta lluita van morir onze fills de Neleu, i només se salvà Nèstor, que era absent. Unes tradicions diuen que Neleu va morir també en aquesta lluita, però d'altres que va morir de malaltia a Corint i que va ser enterrat allí.

Segons Heròdot, els Pisistràtides, la dinastia de tirans que va governar Atenes al segle iv aC, eren originaris de Pilos i es consideraven descendents de Neleu.[1]

Referències

[modifica]
  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 382. ISBN 9788496061972. 

Bibliografia

[modifica]
  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 155. (El Cangur / Diccionaris, núm. 209). ISBN 8429741461
  • Ruiz de Evira, Antonio: Mitología Clásica, Madrid: Gredos, 1982, p. 248. 2a ed. ISBN 8424902041

Enllaços externs

[modifica]
  • Neleu al Greek Mythology Link. (anglès)