News of the World (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaNews of the World
Fitxa
DireccióPaul Greengrass Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióGary Goetzman, Gail Mutrux, Gregory Goodman i Tom Hanks Modifica el valor a Wikidata
GuióLuke Davies i Paul Greengrass Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJames Newton Howard Modifica el valor a Wikidata
FotografiaDariusz Wolski Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeWilliam Goldenberg Modifica el valor a Wikidata
ProductoraPerfect World Pictures, Playtone i Pretty Pictures (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUniversal Studios i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena25 desembre 2020 Modifica el valor a Wikidata
Durada118 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès (principalment) Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2,39:1 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enNews of the World (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Gèneredrama, pel·lícula basada en una novel·la i western Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata
Temapèrdua, sentiment de pertinença, vincle afectiu, vinculació humana, Reconstrucció i Guerres índies de Texas Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióTexas Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientació1870, Reconstrucció i Guerres índies de Texas Modifica el valor a Wikidata

Lloc weblesinformationsdotcom.blogspot.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt6878306 Filmaffinity: 356887 Allocine: 256220 Rottentomatoes: m/news_of_the_world Letterboxd: news-of-the-world Mojo: newsoftheworld Allmovie: v724495 Metacritic: movie/news-of-the-world TMDB.org: 581032
Facebook: NewsOfTheWorldMovie Twitter (X): NewsOfTheWorld Instagram: newsoftheworldmovie Modifica el valor a Wikidata

News of the World és una pel·lícula dramàtica del gènere Western estatunidenca del 2020, coescrita i dirigida per Paul Greengrass, basada en la novel·la homònima del 2016 de Paulette Jiles, i protagonitzada per Tom Hanks i Helena Zengel. La pel·lícula segueix a un veterà de la Guerra Civil dels Estats Units que ha de tornar una nena que va ser acollida pels nadius americans a la seva família que li quedava.

News of the World va ser publicada teatralment per Universal Pictures als Estats Units el 25 de desembre de 2020, i va ser llançada per Netflix en altres territoris internacionals el 10 de febrer de 2021.[1] Va rebre crítiques positives a les revisions que van elogiar les actuacions de Hanks i Zengel, així com la cinematografia, la partitura musical i la direcció de Greengrass. Als 93è Premis Oscar, la pel·lícula va rebre quatre nominacions a Oscar a la millor banda sonora, Oscar a la millor fotografia, Oscar a la millor direcció artística i Oscar al millor so, mentre que l’actuació de Zengel va rebre nominacions al Globus d'Or a la millor actriu secundària i als Screen Actors Guild Awards.

Argument[modifica]

L'any 1870, el capità Jefferson Kyle Kidd és un antic membre de la infanteria confederada que ara viu guanyant-se la vida de ciutat a ciutat llegint diaris per a la població per deu cèntims per persona. Després d'una nit de lectura de notícies, Kidd marxa cap al seu proper lloc quan es troba amb un vagó bolcat a la carretera. Desmuntant per investigar més, es troba amb un home negre linxat i una jove blanca anomenada Johanna, vestida amb roba de nadius americans. Després d'una trobada amb una patrulla de l'exèrcit de la Unió, a Kidd se li instrueix que porti la nena a oficials de la Unió en un punt de control d'una ciutat que hi ha a la carretera, on ordenaran els tràmits de la Bureau of Indian Affairs i s'encarregaran de tornar-la a la seva família supervivent. A contracor, Kidd accepta la sol·licitud.

Al punt de control de la Unió, s’informa a Kidd que el representant del Bureau of Indian Affairs està a la reserva i estarà indisponible durant tres mesos. Buscant refugi amb un antic infant confederat, Kidd llegeix la notícia i, al tornar, accepta a contracor la responsabilitat de retornar la nena a la seva família supervivent. Quan els dos s'instal·len, intenten trobar un terreny comú, però cap dels dos té massa èxit en comunicar-se amb l’altre. Això es complica encara més a la següent parada, quan Kidd s’enfronta a tres soldats ex-confederats convertits en delinqüents que expressen el seu interès a comprar la noia que va amb en Kidd. Kidd s’hi nega, però els tres homes els persegueixen, provocant un tiroteig al desert durant el qual Johanna i Kidd superen obstacles treballant junts per a la seva autoconservació.

A la següent parada, Kidd es troba amb una banda radical de milícies que treballen per "netejar" el comtat de "forasters". Kidd té un contracte per llegir les notícies aprovades pel líder de la ciutat, però en lloc d’això opta per llegir en un document diferent sobre un grup de miners de carbó que es manifesten contra un home cruel a qui la negativa a complir les normes de seguretat posava en perill els seus miners. La història de Kidd incita als disturbis civils i, en última instància, resulta que Johanna assassina al líder de la ciutat i rescata a Kidd. Després, Kidd i Johanna s'uneixen a un vagó que va en direcció a una ciutat amb la línia de ferrocarril abans de desviar-se per localitzar la família supervivent de Johanna. Durant el viatge, el vagó de Kidd es destrueix, deixant a Johanna i Kidd a continuar a peu fins que la parella es troba amb tribus de Kiowa de les quals Johanna aconsegueix obtenir un cavall.

Kidd i Johanna finalment arriben a la granja de la seva tia i oncle, la primera revelant que els pares de Johanna havien atacat pel seu compte i s'havien traslladat a la muntanya on la terra seria més barata; això va fer que fossin assassinats en una incursió a Kiowa. Kidd abandona a contracor a Johanna (que és resisteix) amb ells i torna a San Antonio. La seva dona, Maria Luisa Betancourt Kidd, va morir de còlera el 1865. Ara, sense cap parentiu, visita la missió on està enterrada i deixa tristament el seu anell de noces i el seu medalló amb la seva imatge a la tomba.

Aleshores, Kidd torna al poble on va deixar Johanna, on la troba lligada a un pal, ja que la seva bel·ligerant tia i oncle li explicaven que ella es negava a treballar i que fugiria. Demanant perdó, Kidd li diu a Johanna (a Kiowa) que va amb ell. Johanna accepta; i llavors, la seva tia i el seu oncle els van deixar anar a contracor. En un epíleg, Kidd llegeix els papers en un altre púlpit, amb Johanna ajudant en efectes de so i portant un nom nou: Johanna Kidd.[2]

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Al maig de 2017, Fox 2000 Pictures va comprar drets de distribució per a una adaptació de la novel·la de Paulette Jiles amb Luke Davies escrivint el guió i Tom Hanks com a protagonista.[3] El febrer de 2019, es va anunciar a Paul Greengrass com a director.[4] Com a resultat de la fusió Disney/Fox, la pel·lícula es va transferir a Universal Pictures.[5] A l'agost, es van afegir Helena Zengel, Michael Covino i Fred Hechinger al repartiment, i Thomas Francis Murphy es va unir al setembre.[6] El rodatge va començar el 2 de setembre de 2019 a Santa Fe, Nou Mèxic.[7] El novembre de 2020, Netflix va comprar els drets de distribució internacional (excepte els Estats Units) de la pel·lícula.

Llançament[modifica]

News of the World va ser llançada teatralment per Universal Pictures als Estats Units el 25 de desembre de 2020, que va anar seguida d’un llançament de vídeo a la carta (PVOD) Premium als Estats Units el 15 de gener de 2021.[8] Originalment es publicaria per Fox 2000 Pictures. El novembre de 2020, es va anunciar que Netflix havia adquirit drets de distribució internacional, excepte els Estats Units i la Xina, i el va llançar digitalment al seu servei de transmissió el 10 de febrer de 2021. El 2 de març de 2021, Universal Pictures Home Entertainment va anunciar oficialment la data de llançament de News of the World a mitjans físics, inclosos el disc Blu-ray, el disc Blu-ray 4k Ultra HD i el DVD, el 23 de març de 2021.[9]

Recepció[modifica]

Taquilla[modifica]

Als Estats Units, es va projectar que News of the World, llançada al costat de Wonder Woman 1984, Promising Young Woman i Pinocchio, recaptaria uns 4 milions de dòlars de 1.900 sales durant el seu cap de setmana inaugural.[10] La pel·lícula va guanyar 1,05 milions de dòlars el primer dia i va debutar a 2,3 milions de dòlars, quedant segona a taquilla darrere de Wonder Woman 1984; on el 70% del públic tenia més de 35 anys.[11][12] La pel·lícula va caure un 25% en el seu segon cap de setmana, aconseguint 1,7 milions de dòlars, i després va guanyar 1,24 milions de dòlars el tercer cap de setmana.[13]

Resposta crítica[modifica]

Rotten Tomatoes, un agregador de ressenyes, informa que el 88% de les 255 ressenyes van ser positives, amb una mitjana de 7,4/10. El consens dels crítics del lloc web diu: «News of the World fa un viatge lent però absorbent per una pista occidental reconfortant i familiar, guiada per Tom Hanks en mode paternal màxim».[14] Segons Metacritic, que va analitzar 45 crítics i va calcular una mitjana amb una puntuació de 73 sobre 100, la pel·lícula va rebre «crítiques generalment favorables».[15] El públic enquestat per CinemaScore va donar a la pel·lícula una nota mitjana de "B+" en una escala A+ a F.[12]

Referències[modifica]

  1. «Netflix Buys International Rights to Tom Hanks' 'News of the World'». Variety, 11-11-2020 [Consulta: 12 novembre 2020].
  2. «News of the World (2020) - IMDb». [Consulta: 28 març 2021].
  3. Fleming Jr., Mike «Fox 2000 Wins Tom Hanks-Luke Davies 'News of the World' Package». Deadline Hollywood, 11-05-2017 [Consulta: 25 setembre 2019].
  4. «Paul Greengrass Circling 'News of the World' With Tom Hanks (EXCLUSIVE)». Variety, 06-02-2019. Arxivat de l'original el 7 Febrer 2019. [Consulta: 6 febrer 2019].
  5. «Tom Hanks-Paul Greengrass 'News of the World' Moves From Fox 2000 To Universal». Deadline, 09-04-2019. Arxivat de l'original el 9 d'Abril 2019. [Consulta: 9 abril 2019].
  6. «Helena Zengel To Star Opposite Tom Hanks In Universal's 'News of the World'». Deadline, 26-08-2019. Arxivat de l'original el 26 Agost 2019. [Consulta: 26 agost 2019].
    - «'The Climb's Michael Covino Joins Universal's Tom Hanks Pic 'News Of The World'». Deadline, 30-08-2019. Arxivat de l'original el 30 Agost, 2019. [Consulta: 30 agost 2019].
    - Sneider, Jeff. «Exclusive: Tom Hanks Movie 'News of the World' Adds Rising Star Fred Hechinger». Collider, 27-08-2019. Arxivat de l'original el 5 Gener 2020. [Consulta: 26 novembre 2019].
    - «Tom Hanks Movie 'News of the World' Adds Thomas Francis Murphy». Deadline, 24-09-2019. Arxivat de l'original el 24 Setembre 2019. [Consulta: 24 setembre 2019].
  7. «News of the World», 08-07-2019. Arxivat de l'original el 18 Desembre 2019. [Consulta: 19 setembre 2019].
  8. D'Alessandro, Anthony. «Tom Hanks & Paul Greengrass Reteam 'News Of The World' Opening Christmas 2020», 25-09-2019. Arxivat de l'original el 29 Setembre 2020. [Consulta: 25 setembre 2019].
  9. «'News of the World' Blu-ray & 4k Blu-ray Release Date & Details», 02-03-2021. [Consulta: 4 març 2021].
  10. D'Alessandro, Anthony. «'Wonder Woman 1984' Will Try To Use Whatever Remaining Superpowers Over Christmas For Starving U.S. Exhibitors – Box Office Preview», 22-12-2020. Arxivat de l'original el 22 Desembre 2020. [Consulta: 22 desembre 2020].
  11. D'Alessandro, Anthony. «'Wonder Woman 1984' Hits $16.7M At Domestic B.O. In Face Of HBO Max Release; Record For Pandemic, But -84% Lower Than First Pic's Opening», 27-12-2020. Arxivat de l'original el 26 Desembre 2020. [Consulta: 28 desembre 2020].
  12. 12,0 12,1 D'Alessandro, Anthony. «'Wonder Woman 1984' Hits $16.7M At Domestic B.O. In Face Of HBO Max Release; Record For Pandemic, But -84% Lower Than First Pic's Opening», 27-12-2020. Arxivat de l'original el 28 Desembre 2020. [Consulta: 27 desembre 2020].
  13. Fuster, Jeremy. «'Wonder Woman 1984' Reaches $118 Million Worldwide, But Pandemic Forces 67% Domestic Drop», 03-01-2021. Arxivat de l'original el 3 Gener 2021. [Consulta: 3 gener 2021].
    - D'Alessandro, Anthony. «'Wonder Woman 1984' Continues To Fall With $3M In Third Weekend Amid Pandemic & U.S. Capitol Woes», 10-01-2021. Arxivat de l'original el 10 Gener 2021. [Consulta: 10 gener 2021].
  14. «News of the World (2020)». Rotten Tomatoes. Arxivat de l'original el 25 Desembre 2020. [Consulta: 27 març 2021].
  15. «News of the World Reviews». Metacritic. Arxivat de l'original el 24 Desembre 2020. [Consulta: 14 febrer 2021].

Enllaços externs[modifica]