Nombre de Liouville

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En teoria de nombres, un nombre de Liouville és un nombre real x amb la propietat que, per a qualsevol enter positiu n, existeixen altres dos sencers p i q tals que q > 1 i que també satisfan:

Gràcies a les fraccions contínues sabem que tot nombre real pot aproximar-se per infinits racionals p/q que verifiquen 0 < |x − p/q| < 1/q². Els nombres de Liouville són aquells pels quals el 2 en l'exponent de q pot ser canviat per qualsevol natural n, o siga que d'alguna manera són els «millor aproximats» per racionals.

Algunes propietats[modifica]

  • Tot nombre de Liouville és irracional.
  • Els nombres de Liouville són transcendents.
  • El conjunt de nombres de Liouville té mesura de Lebesgue zero.
  • El conjunt de nombres de Liouville pot obtenir-se com una intersecció numerable d'oberts densos en .[1] Com a conseqüència d'això (utilitzant el teorema de Baire i que els reals formen un espai mètric complet) es deduix que aquest conjunt és no numerable i dens en els reals.

Constant de Liouville[modifica]

L'exemple més conegut de nombre de Liouville és el que es denomina «constant de Liouville», definida com:

Aquest va ser el primer nombre que va poder demostrar-se que és transcendent, prova deguda a Joseph Liouville (1850).[2]

Referències[modifica]

  1. K. Senthil Kumar, R. Thangadurai, M. Waldschmidt «Liouville numbers and Schanuel’s Conjecture». Archiv der Mathematik. Springer Basel, 102, 1, 2014, pàg. 59-70. ISSN: 1420-8938 [Consulta: 7 setembre 2015].
  2. Weisstein, Eric. CRC concise encyclopedia of mathematics (en inglés). segunda. Chapman & Hall/CRC, 2002, p. 1783. ISBN 1-58488-347-2.