Nostra Senyora de les Neus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Nostra Senyora de les Neus. Taller de Giovanni della Robbia (Certaldo - Itàlia)

Nostra Senyora de les Neus és una antiga advocació mariana que es remunta al segle iv i que està molt estesa a Itàlia, Espanya, Llatinoamèrica i Portugal. Se celebra el 5 d'agost.

L'origen s'atribueix a l'època del papat de Liberi (352-366) en què es relata que un ancià i acabalat matrimoni de la noblesa patrícia de Roma que no havia tingut fills, van sol·licitar de la Mare de Déu que els assenyalés què havien de fer amb els seus béns per garantir el millor ús cristià de l'herència. La tradició catòlica conta que la Verge es va manifestar davant d'ells i els va indicar que, allà on assenyalés, se li construís un temple. Així, en el matí d'un 5 d'agost, va clarejar nevada el mont Esquilí de Roma, el que, com a fet extraordinari, el matrimoni va interpretar voluntat de la Verge i així ho va fer saber al Papa. Altres versions afirmen que la Verge es va aparèixer en somnis als esposos i al Papa i els va anunciar la neu d'agost.

L'obra conclou un any després, amb el finançament de la família patrícia i el suport eclesiàstic. L'església va desaparèixer no gaire temps després, i es va reconstruir pel Papa Sixt III al voltant de l'any 434, sent en l'actualitat la Basílica de Santa Maria la Major.

La devoció a la Mare de Déu de les Neus va quedar reduïda a Roma i la seva perifèria, almenys fins als inicis de l'any 1000. La primera obra artística de la qual es té constància que va representar el miracle s'atribueix a un deixeble de Giotto que es conserva a la Basílica actual.

Catedral de la Verge de les Neus o d'Eivissa[modifica]

Catedral d'Eivissa

La Catedral de la Verge de les Neus o Catedral d'Eivissa, és una catedral construïda en el segle XIII en estil gòtic català, tot i que la nau va ser remodelada a estil barroc. En aquesta catedral es rendeix culte a Santa Maria la Major és a dir, la Mare de Déu de les Neus (Patrona d'Eivissa), perquè eren les dues festivitats més properes al 8 d'agost, data de la conquesta d'Eivissa i els catalans volien aixecar una església que commemorés tal esdeveniment. La celebració de Santa Maria es popularitzà molt durant el segle xiii per tradicions marianes a les que Jaume I era proper. Així és com, a part de la catedral d'Eivissa, altres catedrals sorgides per la conquesta catalana també estan dedicades a Santa Maria, com la catedral de València. Durant el segle xvii el seu interior va ser completament remodelat en estil barroc.

Mare de Déu de les Neus d'Irgo de Tor[modifica]

La Mare de Déu de les Neus d'Irgo de Tor, o Santa Maria de les Neus d'Irgo, és l'església parroquial del poble d'Irgo de Tor, de l'antic terme de Llesp, actualment pertanyent al terme del Pont de Suert.

Vegeu també[modifica]

̈* Festa Major de les Neus de Vilanova i la Geltrú

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nostra Senyora de les Neus