Oenanthe conioides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuOenanthe conioides Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Dades insuficients
UICN161992 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreApiales
FamíliaApiaceae
GènereOenanthe
EspècieOenanthe conioides Modifica el valor a Wikidata
Garcke ex Junge

Oenanthe conioides és una espècie endèmica alemanya del gènere dels felandrins de la subfamília de les apiòidia. Aquesta planta rara i amenaçada té protagonisme en el debat sobre l'apregonament de l'Elba marítima entre els defensors del port fluvial d'Hamburg i les organitzacions de la protecció de la natura.[1]

Característiques[modifica]

És una planta biennal rara que pot atènyer una alçada d'un fins a dos metres. El primer any forma una roseta. Floreix amb flors blanques l'any segon de juny a agost. Té el seu biòtop exclusiu a les maresmes a les ribes de la baixa conca de l'Elba i els seus tributaris, sotmesa al moviment de la marea, entre Geesthacht i Glückstadt i principalement a la ciutat estat d'Hamburg.[2] No suporta l'aigua salada i només creix en les maresmes amb marea d'aigua dolça. L'embat de les ones, més fort per vaixells amb motors sembre més forts en pot dificultar l'arrelament.[3] L'apregonament del baix Elba portaria més aigua salada terra endins i es tem que podria ser letal per a aquesta planta sensible.[4] El seu nom alemany Wasserfenchel significa «fonoll d'aigua» per una certa semblança morfològica amb el fonoll. Tot i això, botànicament el fonoll pertany a un gènere diferent (foeniculum).

La «Directiva Hàbitats»[5] del 1992 de la Unió Europea exigeix atenció prioritària entre d'altres per a aquesta espècie i va decretar que necessita la designació d'àrees especials de conservació i protecció.[6]

Referències[modifica]

  1. «Schierlings-Wasserfenchel: Dieses Kraut könnte die Elbvertiefung stoppen» (en alemany). Spiegel Online, 19-12-2016. (El Oenanthe conioides la herba que podria impedir l'apregonament de l'Elba)
  2. «Heute hier, morgen dort- ein unsteter Gesell» (en alemany). Elbmarschenhaus. Arxivat de l'original el 2017-07-30. [Consulta: 30 juliol 2017].
  3. «Der Schierlings-Wasserfenchel (Oenanthe conioides)». Botanischer Verein zu Hamburg. [Consulta: 30 juliol 2017].
  4. Bodderas, Elke «Sechs Pflänzlein stehen der Elbvertiefung im Weg» (en alemany). Die Welt, 09-02-2017.
  5. «Council Directive 92/43/EEC of 21 May 1992 on the conservation of natural habitats and of wild fauna and flora» (en anglès). Diari Oficial de la Unió Europea, 22-07-1992, pàg. 7-50.
  6. «Council Directive adapting Directives 92/43/EEC, 2001/81/EC and 2009/147/EC in the field of environment, by reason of the accession of Croatia» (pdf) (en anglès) p. 54. Comissió Europea, 08-02-2013.

Bibliografia[modifica]