Vés al contingut

Olià

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 15:53, 12 nov 2016 amb l'última edició de Rodamón4 (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Plantilla:Infotaula geografia políticaOlià
Imatge

Localització
Map
 42° 21′ 18″ N, 1° 44′ 36″ E / 42.35506°N,1.74344°E / 42.35506; 1.74344
PaísCatalunya
ProvínciaProvíncia de Lleida
ComarcaCerdanya
Població humana
Població14 (2018) Modifica el valor a Wikidata (0 hab./km²)
GentiliciOlianenc, Olianenca
Idioma oficialCatalà
Geografia
Part de
Diòcesibisbat d'Urgell Modifica el valor a Wikidata
Superfície26.557 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud1080
Limita amb
Identificador descriptiu
Codi postal25721
Fus horari
Prefix telefònic973 Modifica el valor a Wikidata
Codi INE25051000900 Modifica el valor a Wikidata
Codi IDESCAT2505180009400 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webbellver.org Modifica el valor a Wikidata

Olià està situat a 1080 m d’altura, és un petit poblet que pertany al municipi de Bellver de Cerdanya (Cerdanya).[1]

Rètol d'entrada a Olià

Toponimia

El seu nom, Olià, és d’origen llatí i aniria lligat a un gentilici romà –Olius– associat a un “fundus”. S’associa a “fundus” perquè el poble està situat al fons d’una vall.[2]

El toponim Olià presenta a l'acabació  comú de les zones catalanoparlants, equival etimológicament y semanticament a l'acabació -ano comú a les peninsules Italiques i Iberiques, a l'acabació -án comú d'Occitania iAragó, hi ha la terminació -ain comú a Navarra. Aquestes terminacions acompanyen antics antroponims corresponents als romans, en aquest cas a un AULIUS u AULUS.

Història i Situació

Olià -Olia al segle XIII- és localitzat al sud-oest del municipi de Bellver de Cerdanya entre Pi i Nas.[3]

Antigament Olià estava format per les següents casses tradicionals: Cal Vicenç, Cal Xerill, Cal Pardella, Cal Bonet, Cal Capdevila, Cal Cardina, Cal Fuster i Cal Garrabó. D'aquestes cases, l'única habitada i que conserva la seva forma original és Cal Vicenç.

Olià antigament

l'Estudi

Olià actualment

L'Estudi, (1935-?), era un antic col·legi dels tres pobles germans (Olià, Nas i Santa Eugènia de Nerellà). Va ser construït l'any 1935 i va estar actiu durant menys de 40 anys.

Aquest col·legi va ser construït a Olià per la seva situació, ja que quedava al centre, entre Santa Eugènia i Nas. Va ser pagat per l'ajuntament de Bellver de Cerdanya amb la col·laboració de la gent d'Olià, que hi va aportar la mà d'obra. Actualment l'estudi és habitat, per tant, és una casa més del poble.

Demografia

L’any 2016, Olià tenia 13 habitants fixes, dels quals 6 són homes i 7 són dones.

Olià, durant l’estiu augmenta considerablement la seva població, a causa de les segones residencies.

1970 1980 1990 2000 2010 2016
19 18 13 6 10 13

Com arribar a Olià

Com arribar a Olià desde Bellver de Cerdanya

Vegetació

Olià esta delimitat al nord pel Parc Natural del Cadí-Moixeró. Pel sud pel poble de Santa Eugènia de Nerellà. Per l'est per les muntanyes del Roc Teixó i el Serrat de Nas i per l'oest per prats.

Olià està rodejat per boscos espessos de pinedes i freixeres, principalment. I, també en menor quantitat, verns, salzes, roures, avellaners, ginebrers, moreres i xops. Així mateix hi han camps de conreu dedicats a l'agricultura.

Antigament els pagessos del poble és dedicaven a l'agricultura i la ramaderia. Principalment vivien de la producció de llet de les vaques o, també, dels ramats d'ovelles.

Festes

Olià, Nas i Santa Eugènia de Nerellà celebren la seva festa major conjuntament el tercer diumenge d’octubre. Fa molts anys es feia un ball de festa major a la plaça d’Olià i, posteriorment es va ressituar a l’estudi i actualment ha desaparegut a causa del despoblament.

Església de Santa Eugènia de Nerellà

Com que Olià no té església, la gent del poble depèn de l’Església de Santa Eugènia, també hi tenen el seu cementiri. Actualment, els tres pobles celebren cada any una missa el primer diumenge d’agost, coincidint amb l’afluència de gent de les segones residencies.

Tradicions

  • Roc Pedró (accedir a l'enllaç per a més informació)

Font d'Olià

La Font d'Olià, contenia un safareig on, molt antigament, els veïns i les veïnes d'Olià hi rentaven la roba. A la vora d'aquest safareig hi havien quatre piques, de diferents mides, on també, hi portaven el bestiar a beure. Aquest conjunt també contenia una font d'on sortia aigua fresca i natural provinent de la muntanya.

Més tard, l'Ajuntament de Bellver de Cerdanya va treure el safareig pel seu propi interés desfent així la font.

Actualment, d'aquesta font ja no hi surt aigua. Està totalment abandonada i les herbes la cobreixen.

Ruta dels Segadors

Són diverses les rutes que travessen Olià, però cal ressaltar la Ruta dels Segadors, que, provinent de Nas, entra a Olià i continua cap a Pi.

Fitxer:Ruta dels Segadors.gif
Ruta dels Segadors al seu pas per Olià

Referències