Organisme Autònom Parcs Nacionals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióOrganisme Autònom Parcs Nacionals
Dades
Nom curtOAPN Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganisme autònom Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaorganisme autònom Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaICONA (1995)
Instituto Nacional de Reforma y Desarrollo Agrario (1995) Modifica el valor a Wikidata
Creació2008
Activitat
ÀmbitEspanya Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
Depèn deMinisteri de Transició Ecològica

Lloc webmiteco.gob.es… Modifica el valor a Wikidata

El Organisme Autònom Parcs Nacionals (OAPN) és un organisme autònom depenent del Ministeri de Transició Ecològica. Des de 2018 el seu director general és Juan José Areces Maqueda[1]

Descripció[modifica]

Va néixer en 1995 de la fusió dels desapareguts Institut per a la Conservació de la Naturalesa (ICONA) i Institut Nacional de Reforma i Desenvolupament Agrari (IRYDA).[2]

Corresponen a l'Organisme Autònom Parcs Nacionals les següents funcions:[3]

  • La formulació de la política nacional en matèria de parcs nacionals, així com proposar la normativa i desenvolupar els instruments de planificació i administratius que permetin complir amb els objectius establerts per aquesta política.
  • El desenvolupament de les funcions i l'exercici de les competències que en matèria de parcs nacionals li atribueix la normativa estatal, en particular la Llei 30/2014, de 3 de desembre, de Parcs Nacionals, i les seves normes de desenvolupament.
  • La planificació i gestió dels espais naturals de competència estatal adscrits o de la seva titularitat.
  • La gestió de les muntanyes, finques i altres béns patrimonials adscrits o de la seva titularitat.
  • La coordinació i promoció del desenvolupament al nostre país del Programa Home i Biosfera (Programa MaB) de la UNESCO, així com la promoció, coordinació i suport a la Xarxa de Reserves de la Biosfera (Home i Biosfera) .
  • El suport, com a mitjà instrumental per al desenvolupament d'accions concretes, al desenvolupament de les polítiques del departament en matèria de biodiversitat, conservació i ús sostenible dels recursos naturals, conservació de fauna, flora, hàbitat i ecosistemes naturals en el medi terrestre i marí.
  • Prestació al públic de serveis d'informació i documentació especialitzats en matèria d'espais protegits, conservació de la naturalesa, divulgació, comunicació i educació ambiental.
  • Organització, suport i desenvolupament d'actuacions d'educació, formació, informació, intercanvi d'idees i debat, sensibilització i comunicació per al desenvolupament de les funcions anteriors.
  • El suport, com a mitjà instrumental per al desenvolupament d'accions concretes, al desenvolupament de les polítiques del Departament en matèria d'educació, informació, sensibilització, formació i participació pública sobre temes mediambientals a través del Centre Nacional d'Educació Ambiental, (CENEAM), que depèn funcionalment de la Subsecretaria.
  • Cooperació amb entitats públiques i privades, tant d'àmbit nacional (estatal, autonòmic i local) com a internacional, per al desenvolupament de les funcions anteriors.

Les derivades de l'assumpció de les muntanyes, finques i altres béns patrimonials dels quals eren titulars els extints organismes autònoms Institut Nacional per a la Conservació de la Naturalesa (ICONA) i Institut Nacional de Reforma i Desenvolupament Agrari (IRYDA), així com de tots llurs béns, drets i obligacions.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]