Orquestra Filharmònica Txeca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióOrquestra Filharmònica Txeca
(cs) Česká filharmonie Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorquestra simfònica Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicacorporació de benefici públic Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1896
1r gener 1972, Praga Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Activitat1896 Modifica el valor a Wikidata –
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
Director musicalSemion Bitxkov Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webceskafilharmonie.cz Modifica el valor a Wikidata
Facebook: ceskafilharmonie Twitter (X): CzechPhil Spotify: 35NnUEPKGspM23lTZvK3cb Musicbrainz: afad991b-c46d-465f-8d65-f02606f08fe8 Songkick: 208863 Discogs: 435555 Allmusic: mn0000577994 Modifica el valor a Wikidata
El Rudolfinum, seu dels concerts de l'Orquestra Filharmònica Txeca.

L'Orquestra Filharmònica Txeca (en txec: Česká Filharmonie, en francès: Orchestre philharmonique tchèque) és la principal i més cèlebre orquestra simfònica de la República Txeca. Va ser escollida com una de les millors deu orquestres europees en una votació de la revista francesa Le Monde de la Musique. Té la seu al Rudolfinum de Praga.

Història[modifica]

Els precedents de l'orquestra apareixen ja al segle xix, quan l'orquestra de l'Òpera Nacional de Praga començà a organitzar concerts simfònics. El primer concert de l'orquestra amb el nom actual va tenir lloc el 4 de gener de 1896, quan varen oferir obres d'Antonín Dvořák dirigides pel mateix compositor. A partir del 1901 l'Orquestra Filharmònica ja és completament independent de l'òpera.

El 1908, Gustav Mahler dirigí amb l'orquestra l'estrena musical de la seva Simfonia núm. 7. És, però, amb el compositor Václav Talich quan l'orquestra aconsegueix reconeixement internacional per la seva qualitat, que es va mantenir amb compositors tan prestigiosos com Václav Neumann, Karel Ančerl o Rafael Kubelík. A més dels directors titulars, també ha estat dirigida per importants directors convidats, entre els quals destaca el gran especialista en música txeca Sir Charles MacKerras.

Llistat dels directors titulars[modifica]

Referències[modifica]

  1. Bílá, Martina. «NOVÝ ŠÉFDIRIGENT ČESKÉ FILHARMONIE BYČKOV MÁ SMLOUVU NA PĚT LET» (en txec). Radio Prague International. [Consulta: 19 març 2020].
  2. WESTPHAL, Matthew «Angry Over Bad Review, Conductor Zdenek Mácal Abruptly Quits Czech Philharmonic». Playbill Arts, 09-09-2007 [Consulta: 11 maig 2010].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orquestra Filharmònica Txeca