Vés al contingut

Otília Defis i Peix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOtília Defis i Peix

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 agost 1935 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópedagoga Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeFerran Cornudella Mir
FillsJosep Cornudella Defis
Ester Cornudella Defis


Pedagoga, experta en la formació de mestres de l’etapa infantil.

Otília Defis i Peix (Barcelona, 13 d’agost de 1935), mestra i pedagoga dedicada al coneixement i defensa de la infància. Professora titular de l’Escola Universitària del Professorat d’EGB de la Universitat de Barcelona en el departament de Didàctica i Organització Educativa.  El seu compromís i passió per dignificar l’etapa 0-3 la va portar a dirigir durant vint-i-dos anys el postgrau —que més tard es convertiria en màster— sobre Aprofundiment de l’Etapa Infantil 0-3 a l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Barcelona.

Biografia[modifica]

Nascuda en el si d’una família catalana i benestant, els seus pares li volien fer estudiar farmàcia quan les seves intencions anaven cap a l’advocacia. Finalment, va estudiar magisteri i es va diplomar en Professorat de l’EGB, especialitat en educació preescolar (1973-74). De seguida amb interès pel coneixement segueix els estudis a la facultat de Filosofia i Lletres en l’especialitat de Pedagogia i es llicencià el 1977, i el 1983 es doctorà amb la tesi Artur Martorell, l’home.

La seva trajectòria professional abasta una llarga trajectòria. Com a docent va començar exercint de mestra a l’escola annexa Ramon Pané-Jaume I de Barcelona. Al cap de quatre anys, al curs 1978-79 entra com a professora a temps parcial a l’escola Universitària de Formació del Professorat fins al curs 1985-86 que assoleix la titularitat de Didàctica i Organització Escolar a la Universitat de Barcelona a la divisió de Ciències de l’Educació. A partir del curs 1992-93 queda adscrita a l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona amb l’encàrrec de coordinar el programa de Formació Permanent d’Educació Infantil.

A més de la docència, va formar part de molts càrrecs de gestió com el de vicerectora administrativa, presidenta de la comissió econòmica…, càrrecs acadèmics coordinant grups de treball i dirigint Postgraus i Màsters. Destaca la coordinació del curs d’Especialització en Educació Infantil per a professorat de l’EGB a la UB i la seva participació en l’adaptació curricular del Pla d’Estudis de Formació del Professorat per al Pla Especial d’Educadores de “Llars d’Infants”.

Fundadora de la Societat Catalana de Pedagogia (SCP) dins de l’Institut d’Estudis Catalans i promotora del Seminari Permanent d’Educació Infantil inscrit en la mateixa SCP.

La seva tasca investigadora és extensa, comença amb la seva tesi al voltant de la figura d’Artur Martorell[1] i segueix en múltiples recerques[2]. Les seves principals línies d’investigació anaven enfocades sobre: pràctiques docents i orientacions psicopedagògiques per a l’educació infantil (0-6).

Directora del Màster Aprofundiment de l’etapa infantil 0-3 (1997-2019)

Continua activa i vinculada a la vida cultural intel·lectual de Sant Cugat.

Publicacions[modifica]

Bernal, M.C., Defis, O. i Pujol, M.A. (1996). L’educació infantil: una nova etapa. Barcelona: Graó/ICE Universitat de Barcelona.

Colén, M. T. i Defis, O. (1996). La formación permanente del profesorado de educación infantil como punto de partida de la formación inicial [Comunicación]. VII Congreso de Formación del Profesorado. Zaragoza: Asociación Universitaria de Formación del Profesorado.

Defis-Peix, O (1981) Orientacions i programes. Parvulari i Cicle Inicial d’Educació General Bàsica. Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Orientacions i programes. Parvulari i Cicle Inicial d’Educació General Bàsica. Barcelona, juny de 1981. Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.-

Peix, O. (1983) Artur Martorell, l'home. Resum de la tesi doctoral. Centre de Publicacions de la Universitat de Barcelona

Defis-Peix, O. (1984) Organització i hàbits al Parvulari i Cicle Inicial. Plantejament de treball per racons. col·lecció Racó de recursos, núm. 1  Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona

Defis-Peix, O. (1988) Orientacions i programes, L’educació a la Llar d'infants i al Parvulari. Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Defis-Peix, O (1995) Artur Martorell: la trajectòria d’un mestre en Artur Martorell, educador del nostre temps. Universitat de Barcelona i Publicacions de l’Abadia de Montserrat

Defis-Peix, O. (1996) L’Educació Infantil: una nova etapa. ICE i Graó editorial

Defis-Peix, O. (2014). Educació infantil: Abans, ara i sempre. En C. Buisán, I. Echebarria, & M. Martínez (Ed.), Reflexions sobre l’educació i el professorat (p. 97-106). ICE, Universitat de Barcelona. https://tinyurl.com/2p83h2p5

Defis-Peix, O., Candela-Garcia, F. A., Martínez-Olmo, F., Morón Sompolinski, S., & Vinuesa, M. (2006). La formació permanent del professorat d’educació infantil: Elements de reflexió. Temps d’educació, 30, 11-24.

Defis-Peix, O., Martínez-Olmo, F., & Candela-Garcia, F. A. (2006). Es pot millorar l’educació infantil mitjançant assessoraments? ICE de la Universitat de Barcelona. http://hdl.handle.net/2445/151418

A més de múltiples articles en revistes d’educació, dossiers de recursos didàctics, i materials didàctics.

Referències[modifica]

  1. Defis i Peix, Otília. Artur Martorell, l'home. 1. ed. Barcelona: Societat Catalana de Pedagogia : Institut d'Estudis Catalans : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1995. ISBN 978-84-7826-595-4. 
  2. «Otilia Defis i Peix» (en castellà). Dialnet. [Consulta: 26 maig 2024].

Enllaços externs[modifica]

Una gran pedagoga gran

Otília Defis, vida 100% activa