Outlander (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaOutlander
Fitxa
DireccióHoward McCain Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióBarrie M. Osborne i Chris Roberts Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióDavid Hackl Modifica el valor a Wikidata
GuióHoward McCain Modifica el valor a Wikidata
MúsicaGeoff Zanelli Modifica el valor a Wikidata
FotografiaPierre Gill Modifica el valor a Wikidata
ProductoraThe Weinstein Company Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorThe Weinstein Company i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena2009 Modifica el valor a Wikidata
Durada115 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeVancouver i Nova Escòcia Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema d'acció, cinema de ciència-ficció, cinema fantàstic i pel·lícula medieval Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióNoruega Modifica el valor a Wikidata

Lloc weboutlandermovie.co.uk Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0462465 Filmaffinity: 101224 Allocine: 120719 Rottentomatoes: m/outlander Letterboxd: outlander Mojo: outlander Allmovie: v375216 TCM: 658299 Metacritic: movie/outlander TV.com: movies/outlander TMDB.org: 10529 Modifica el valor a Wikidata

Outlander és una pel·lícula independent de ciència-ficció de 2008, dirigida per Howard McCain i protagonitzada per James Caviezel, Sophia Myles, Jack Huston, Ron Perlman i John Hurt.

Argument[modifica]

Cap al 709 d.C, una nau espacial s'estavella en un llac de Noruega, territori dels vikings. De les restes emergeixen Kainan, un soldat, i una criatura assedegada de sang coneguda com a Moorwen. Després d'enterrar al seu copilot, assassinat pel Moorwen durant l'accident, Kainan recupera un ordinador portàtil que estava entre les restes de la nau. Gràcies a ell descobreix que està a la Terra (planeta classificat per la seva gent com una colònia abandonada) i que a prop no hi ha altres naus espacials.

Decidit a trobar al Moorwen, Kainan usa l'ordinador per descarregar els coneixements i les llengües locals directament en la seva ment, d'una forma bastant dolorosa a través de l'ull, i activa una balisa de rastreig per avisar alguna altra nau. Kainan arriba a un llogaret on tothom està mort, però cau presoner d'un guerrer viking anomenat Wulfric. Wulfric és el pretendent al tron i es vol casar amb Freya, la filla del rei. Allí anomenen Kainan com a 'estranger' (outlander) i l'interroguen sobre la massacre. Kainan intenta explicar-se parlant-los del Morwen, que és com un drac, però ningú se'l creu.

A poc a poc, després d'alguns atacs del Morwen, els nòrdics comencen a creure en la seva història i pensen com caçar el monstre. En l'expedició de caça, en lloc del Morwen es troben amb un os gegant. Kainan aconsegueix salvar la vida del rei Hrothgar matant a l'os, i després d'això els nòrdics l'accepten com un més entre ells. Poc a poc es va guanyant l'amistat de Freya, la filla del rei, i d'un nen orfe anomenat Eric. També és ben accpetat per la resta del poble.

En somnis, es va mostrant la història de Kainan. La seva gent va ocupar el planeta dels Moorwen per establir una colònia i van aniquilar a tots els éssers natius del planeta; els Moorwen. Com a recompensa, la dona i el fill de Kainan van aconseguir una llar en la colònia, mentre Kainan i les forces armades marxaven a més conquestes. Un dels Morwen va aconseguir sobreviure, i va matar a tots els colons, incloent la família de Kainan. Després d'això, Kainan rep la missió de capturar al Moorwen i portar-ho al seu planeta d'origen, però durant el retorn la bèstia s'allibera i provoca l'accident.

La destrucció d'una dels llogarets veïns per part del Moorwen inicia una guerra entre la tribu del rei Gunnar i la del rei Hrothgar. Gunnar ataca el poble de Hrothgar, però les seves forces són repel·lides. Durant la retirada, el Moorwen ataca als homes de Gunnar i aquests es veuen obligats a buscar refugi al poblat de Hrothgar. Junts, els dos clans rivals, intenten matar el Moorwen però no tan sols no ho aconsegueixen sinó que descobreixen que s'ha reproduït. Molts nòrdics moren, inclosos els dos reis. Sota el comandament de Wulfric, els nòrdics abandonen el llogaret a la recerca d'una llar segura mentre Kainan, amb un grup de guerrers, s'organitza per matar el Moorwen en la seva cova, on té captiva Freya.

Kainan juntament amb alguns homes aconsegueix recuperar un metall molt resistent de la seva nau i amb ell fabriquen una espasa capaç de ferir al Moorwen, ja que les armes nòrdiques són ineficaces. Després d'aventurar-se per l'interior de la terra, el localitzen, rescaten a Freya i, finalment, aconsegueixen vèncer al Moorwen, i a la seva cria nounada. Wulfric ferit durant la batalla, abans de morir, transfereix el lideratge a Kainan. Aquest deixa a Freya amb la seva gent, i es dirigeix cap al llac on es va estavellar la seva nau.

Kainan s'acosta a la balisa, la qual segueix emetent el senyal de socors. Quan observa una nau de rescat entrant en l'atmosfera decideix que no té motius pel retorn. Destrueix la balisa amb la seva espasa, i tria quedar-se a la Terra. La nau de rescat marxa.

Kainan no s'adona que Freya l'ha vist. A l'epíleg es mostra que Kainan i Freya es casen i adopten a Eric; Kainan es converteix en el nou rei. Només Freya coneixia el secret de Kainan: "que els déus el van enviar i quan va arribar el moment de marxar amb ells, va decidir quedar-se".

Producció[modifica]

En 1998 Dirk Blackman va reescriure el guió que McCain ja havia escrit en 1992.[1] McCain va dir que Renny Harlin va estar interessat en dirigir-la i rodar-la a Nova Zelanda, però el pla va fallar.[2] El 2005, The Weinstein Company va anunciar que el mateix McCain seria el director. Com a protagonista, es va pensar en Karl Urban, que havia acabat la seva participació en la trilogia de El Senyor dels Anells.[3]

Finalment James Caviezel es va fer amb el rol del viatger interplanetari i la pel·lícula es va filmar a Nova Escòcia, Canadà.[4][5]

La criatura va ser dissenyada per Patrick Tatopoulos i es va dir "Moorwen" com a homenatge als Morlock de "La màquina del temps" de H. G. Wells. McCain li va demanar a Tatopoulos que l'alien mostrés feresa i intel·ligència. La vila vikinga va ser construïda en una granja de Nine Mile River.[2]

Referències[modifica]

  1. stax «From Pathfinder to Outlander». IGN, 21-10-2006 [Consulta: 21 octubre 2006].
  2. 2,0 2,1 Troy Rogers «Còpia arxivada». UGO, 21-11-2006 [Consulta: 2 juny 2020]. Arxivat 2009-08-12 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2009-08-12. [Consulta: 2 juny 2020].
  3. Ian Mohr «Weinsteins nab sci-fi alien epic». Variety, 12-05-2005 [Consulta: 3 novembre 2006].
  4. «James Caviezel Boards Outlander». ComingSoon.net, 22-09-2006 [Consulta: 3 novembre 2006]. Arxivat 2007-12-08 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2007-12-08. [Consulta: 18 febrer 2023].
  5. «Little Lark Harbour becomes Hollywood North». The Western Star, 20-10-2006 [Consulta: 12 gener 2007].

 

Enllaços externs[modifica]