Paisatge fractal

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Originàriament es va conéixer com a paisatge fractal a una forma bidimensional de la forma d'una línia de costa fractal, la que pot ser considerada una generalització estocástica de la corba de Koch. La seua dimensió topològica és una fracció entre 2 i 3.

Per a construir este tipus de paisatges, bàsicament se subdividix un quadrat en quatre quadrats iguals i després es desplaça aleatòriament el seu punt central compartit. El procés es repetix recursivamente en cada quadrat fins que s'aconseguix el nivell de detall desitjat.

Atés que hi ha molts procediments fractals (com el "soroll de Perlin") que poden ser utilitzats per a crear dades de terreny, l'expressió paisatge fractal s'utilitza actualment en forma genèrica.

Encara que els paisatges fractals pareguen naturals a primera vista, l'exposició repetida pot defraudar als que esperen veure l'efecte de l'erosió en les muntanyes. La crítica principal és que els processos fractals simples no reproduïxen (i potser no puguen fer-ho) les funcions geològiques i climàtiques reals.

Alguns dels programes més populars per a la generació de paisatges fractals són:

  • MojoWorld, de Kenton "Doc Mulle" Musgrave, el treball del qual s'ha centrat en la presentació de cossos planetaris amb un nivell de detall adaptatiu, des d'altures orbitals fins a la superfície. Este procés es pot realitzar en forma interactiva amb un ordinador personal prou poderós.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paisatge fractal Modifica l'enllaç a Wikidata