Relleu (geografia)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El relleu geogràfic és la dimensió vertical de la superfície de la Terra. Quan està referit al fons del mar s'anomena batimetria. El relleu s'expressa en termes d'altitud, pendent i orientació de les superfícies del terreny. El relleu afecta el flux de l'aigua i la seva distribució, i per tant l'agricultura i altres recursos naturals. En grans superfícies, el relleu també influeix en la meteorologia.Ambdós factors afavoreixen o dificulten la instal·lació de poblacions humanes en zones determinades.

Altimetria i batimetria de la Terra actualment
Relleu dels Alps de Nova Zelanda
Escorrentia fluint cap a un desguàs.

L'escolament és la làmina d'aigua que es produeix per sobre el sòl després de la seva precipitació. Són un agent geològic que té una gran capacitat erosiva i de modelat en zones de clima sec i pluges torrencials. L'aigua forma solcs al terreny, que es van fent més profunds i poden originar torrents i barrancs. En zones amb molt de pendent, s'originen xaragalls, que són solcs profunds que deixen entre ells crestes sense erosionar. Quan aquests solcs conflueixen fins a desembocar en un sola conca es forma un torrent, que només duu aigua després d'una pluja forta. Altres agents geològics que modelen el relleu són: el vent, les glaceres, els rius, les aigües subterrànies i el mar.[cal citació]

Geomorfologia[modifica]

La Geomorfologia és en gran per l'estudi de la formació del relleu geogràfic o de la topografia. El relleu es forma per la intersecció dels processos:

  • Geològics: migració de les plaques tectòniques falles i simes, erupcions volcàniques, etc.
  • Processos erosius
  • Impactes extraterrestres (meteorits)


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Relleu (geografia) Modifica l'enllaç a Wikidata