Accident geogràfic
Un accident geogràfic és una unitat geomorfològica. En general, els accidents geogràfics es defineixen per la seva forma, superfície, i ubicació en el paisatge. Com a part del terreny, són també elements topogràfics.
Els accidents geogràfics es classifiquen per característiques com l'elevació, el pendent, l'orientació, l'estratificació, l'exposició de roca i els tipus de sòl. Exemples d'accidents geogràfics són els penya-segats, les valls, etcètera. Els oceans i continents són els accidents d'ordre màxim. Els elements genèrics dels accidents geogràfics són aquelles parts que poden observar-se, com les fosses, els canals, les crestes, els passos, els estanys, els plans, etcètera. Sovint es pot extraure models digitals d'elevació usant algunes tècniques automàtiques o semiautomàtiques.
Diversos factors, des de la tectònica de plaques a l'erosió i la sedimentació, poden generar i alterar accidents geogràfics. Altres factors biològics també poden influir-hi, com és el cas de les plantes en el desenvolupament de les dunes i els saladars i dels corals i algues en la formació d'esculls.
Molts dels termes no s'apliquen únicament a característiques de la Terra, ja que també poden ser usats per a descriure característiques de la superfície d'altres planetes i objectes semblants en l'Univers.
Llista dels principals accidents geogràfics[modifica]
- Accidents orogràfics
- Accidents hidrogràfics
- Els accidents geogràfics marítims
- Els accidents geogràfics marítimo-terrestres
- Els accidents geogràfics fluvials
- Els accidents geogràfics lacustres
- Els accidents geogràfics planetaris
- Flexus
- Vastitas
- Tholus
- Astrum
- Farrum
- Vallis
- Facula
- Fluctus
- Labyrinthus
![]() |
Aquest article tracta sobre un tema bàsic, però és molt curt. |
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Accident geogràfic ![]() |