Paleta de pedra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Paleta de pedra indogrega que representa una deessa nereida hel·lenística muntant un monstre marí Ketos, segle ii aC, Sirkap.

Les paletes de pedra són paletes rodones, trobades a les zones de Bàctria i Gandhara, que representen escenes de la mitologia grega. Són lleugerament còncaves i tenen els contorns decorats.[1] Algunes d'elles s'han atribuït al període Indogrec entre els segles II i I aC. La major part es consideren posteriors, al voltant del segle i, de l'època dels Indo-Parts. Van desaparèixer després del segle i. Moltes paletes de pedra s'han trobat al jaciment arqueològic de Sirkap, a l'actual Pakistan.

Erudits han suggerit que aquestes paletes es feien servir per barrejar productes cosmètics (vegeu les paletes cosmètiques de l'antic Egipte). El Museu de l'Antic Orient va poder analitzar les restes de substàncies adherides a diverses paletes de pedra, i van resultar ser pólvores cosmètiques de colors similars al coloret. Es va descobrir un fris a Butkara que mostra una dona fent servir un mirall mentre posa un dit en una d'aquestes paletes de pedra.[2]

Exemples[modifica]

Bol dividit amb una forma de mitja lluna[modifica]

Amb divisors en forma de T[modifica]

Altres formes[modifica]

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

  1. M. Rowan, Yorke; Ebeling, Jennie R. New Approaches to Old Stones: Recent Studies of Ground Stone Artifacts. Routledge, 2016, p. 220. ISBN 9781134949649. 
  2. Informe de la missió italiana a Butkara.

Referències[modifica]

  • Francfort, Henri-Paul "Les Palettes du Gandhara" 1979 (in French). Paris: Diffusion de Brocard.