Paper de Vidre

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de publicacions periòdiquesPaper de Vidre
Tipus revista
Fitxa tècnica
Llengua català
Modifica les dades a Wikidata

Paper de Vidre és una revista digital cultural creada i impulsada per Guillem Miralles i Anna Costa l'any 2002. El seu editorial fundacional és: En la realitat de sobrecàrrega informativa, el paper de vidre és una guia per orientar a través del coneixement específic propi de cada experiència individual, amb escrits amb claredat d'idees, concreció, imaginació i desimboltura i alegria expositives. La revista pretén ser un punt d’acollida per a nous enfocaments (tant formals com conceptuals) de l’expressió escrita sobre diverses temàtiques que basculen des de les diferents disciplines culturals (cinema, literatura, música...) a les diverses problemàtiques socials, i que normalment són difícils de trobar en els grans mitjans de comunicació. S’hi inclouen reportatges, entrevistes, relats curts i articles d’opinió sobre temes molt diversos.

El primer número s'edita el 23 d'abril del 2002 en format pdf, que s'envia per correu electrònic als primers 30 subscriptors de la revista. Aquest primer número inicia la primera època de la revista, en què s'edita un número cada mes, però en què cada quatre mesos s'edita un número de format especial, en el qual a més dels textos inèdits dels col·laboradors de la revista, s'obre un espai per dialogar amb el món literari i cultural català a través de l'espai del pròleg i l'entrevista, en què hi aniran apareixent personatges que pel seu posicionament i obra sintonitzen especialment amb l'editorial fundacional de la revista.

La revista disposa de la primera pàgina web el 23 de març del 2003 on es poden consultar tots els números editats. El 29 de maig del 2003 comencen a celebrar-se les festes d'aniversari, a la llibreria El Cau Ple de Lletres i la Nova Jazz Cava de Terrassa o al bar Horiginal de Barcelona, en la que es llegeixen textos, es reciten poemes i s'hi celebren actuacions musicals de persones que han col·laborat amb la revista.

La revista es consolida, creix el nombre de col·laboradors, i a partir del 23 de juny del 2004 passa a editar un número cada dos mesos sempre amb un pròleg i una entrevista. A proposa de l'editorial LaBreu Edicions, el març del 2005 s'edita el llibre Paper de Vidre, amb una tirada de 1.000 exemplars (ISBN: 84-933762-1-3). El llibre incorpora totes les entrevistes publicades fins aquella data a la revista: Quim Monzó, Empar Moliner, Pau Riba, Roger Mas, Josep Pedrals, Vicenç Altaió, Enric Vila, Ana Briongos, Francesc Serés, Toni Sala i Ricard Mas. També s’hi inclouen quaranta-dos escrits breus inèdits elaborats expressament per l’ocasió per col·laboradors habituals de la revista.

El 23 de gener del 2006 s'afegeixen a la coordinació de la revista –que fins aleshores exercien Guillem Miralles i Anna Costa– la filòloga i escriptora Tina Vallès i el dissenyador Xavi Simó. Es renoven el disseny del pdf i de la pàgina web, i s'impulsa la publicació dels nous continguts, entre els quals destaca l'edició d'especials a l'entorn de figures emblemàtiques de la cultura catalana com Ramon Barnils, Santiago Rusiñol, Mercè Rodoreda i altres que aconsegueixen un notable ressò i impacte.

El 23 de gener del 2008 es presenta el nou format de la revista, que abandona el pdf i integra els seus continguts en una renovada pàgina web, que es realitza amb un ajut concedit per la Institució de les Lletres Catalanes. La revista passa a publicar-se amb periodicitat trimensual. El 23 de maig del 2012 se celebra el desè aniversari amb l'edició d'un número extraordinari que compta amb una partipació rècord de 50 col·laboradors.

L'abril del 2013 s'edita el segon llibre de la revista, igualment a LaBreu Edicions, que porta per títol Paper de Vidre. Una nova polida en el que s'hi inclouen una selecció de les entrevistes i especials publicats a la revista des de l'any 2005.

Referències[modifica]