Paper de vàter

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Rotlle de paper de vàter.

El paper de vàter o paper higiènic és un tipus de paper que s'usa per mantenir la higiene personal després de defecar o orinar. Es pot fer servir per a altres usos com el d'absorbir vessaments. Està dissenyat per a descompondre's en les el sistema de desguàs.[1] Pot ser perfumat i/o amb dibuixos. S'acostuma a vendre en format rotllo o en paquets. El seu origen a Occident és a partir de 1862.

Història[modifica | modifica el codi]

Paper de fusta usat en el període Nara (710 a 784 dC) al Japó comparat amb rotlles moderns

Malgrat que el paper es coneix a la Xina des del segle II aC.[2] el primer document d'ús de paper de vàter és del segle VI dC.[3]

A banda de la Xina a tot arreu la gent benestant en temps antics es netejava l'anus i el seu voltant amb llana, puntes de coixí o cànem, mentre que la gent més pobra feia servir les mans quan defecaven dins de rius o feia servir materials més barats com són fulles, herbes, fenc, pedres, sorra, molsa, falgueres etc. A l'antiga Roma es feia servir una esponja natural que, després d'usar-la es posava dins una galleda amb aigua salada.

El paper de vàter contemporani[modifica | modifica el codi]

Als Estats Units es va introduir el paper de vàter des de la segona meitat del segle XIX. A França com a altres països europeus el primer recurs va ser el paper dels diaris. Actualment hi ha paper de vàter decorat amb dibuixos[4] o textos i pot trobar-se perfumat.

Dispensadors[modifica | modifica el codi]

El dispensadors de paper de vàter, són uns objectes que permeten mantenir el paper de vàter mes a l'abast, ja sigui mitjançant un tub horitzontal a la paret on es penja el rotllo pel forat central, com si es en vertical en que el rotllo es col·loca en vertical. Als bars i altres locals d'ús públic s'acostumen a usar dispensadors especials per tal d'evitar el robatori de rotllos dels rotllos

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Holik, Herbert. Handbook of Paper and Board (en anglès). John Wiley & Sons, 2013, p. 26-59. 
  2. Needham, Volume 5, Part 1, 122.
  3. Needham, Volume 5, Part 1, 123.
  4. «El ministre Wert, en paper de vàter». Vilaweb, 19/12/2013. [Consulta: 1 setembre 2014].

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Needham, Joseph (1986). Science and Civilization in China: Volume 5, Chemistry and Chemical Technology, Part 1, Paper and Printing. Taipei: Caves Books, Ltd.
  • De Beaumont, Sally; Amoret Tanner, Maurice Rickards. Encyclopedia of Ephemera. UK: Routledge, 2000, p. 190–191. ISBN 0415926483. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]