Paper de vàter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Rotlle de paper de vàter.

El paper de vàter o paper higiènic és un tipus de paper que s'usa per mantenir la higiene personal després de defecar o orinar. Es pot fer servir per a altres usos com el d'absorbir vessaments. Està dissenyat per a descompondre's amb el sistema de desguàs.[1] Pot ser perfumat o amb dibuixos o totes dues coses a l'encop. S'acostuma a vendre en format rotlle o en paquets de rotllos. El seu origen a Occident és a partir de 1862.

Història[modifica]

Paper de fusta usat en el període Nara (710 a 784 dC) al Japó comparat amb rotlles moderns

Malgrat que el paper es coneix a la Xina des del segle ii aC.[2] el primer document d'ús de paper de vàter és del segle VI dC.[3]

Llevat de la Xina a tot arreu la gent benestant en temps antics es netejava l'anus i el seu voltant amb llana, puntes de coixí o cànem, mentre que la gent més pobra feia servir les mans quan defecaven dins de rius o feia servir materials més barats com són fulles, herbes, fenc, pedres, sorra, molsa, falgueres, etc. A l'antiga Roma es feia servir el tersorium, una esponja natural que, després d'usar-la es posava dins una galleda amb aigua salada o vinagre, i va ser una font d'infeccions.[4]

El paper de vàter contemporani[modifica]

El paper de vàter tal com el coneixem, fou inventat per Joseph C. Gayetti als EUA a la segona meitat del segle xix. A França com a altres països europeus el primer recurs va ser el paper dels diaris. Actualment hi ha paper de vàter decorat amb dibuixos,[5] textos, olors i perfums. Tanmateix, l'orientació actual del mercat està enfocada cap a la producció de paper amb diverses microcapes i microcàpsules de crema hidratant, així com de perfeccionar-ne la suavitat emulant altres teixits com la seda.[6]

Fabricació[modifica]

Per a l'elaboració del paper higiènic s'utilitza fibra d'origen vegetal. Aquesta fibra és barrejada amb substàncies químiques i aigua per formar una pasta, que és passada per una premsa que elimina qualsevol excés d'aigua, la deixa aixafada i formant un plec humit. Després es passa per un gran tub calent i per un assecador. Un cop sec, passa per un tractament a fi de millorar la seva qualitat. Fet això, el paper és decorat, s'enrotlla en un gran cilindre i passa a través d'un aparell que el marca horitzontalment amb petits talls cada 10 centímetres aproximadament.

Dispensadors[modifica]

El dispensadors de paper de vàter són uns objectes que permeten mantenir el paper de vàter a l'abast. La seva distribució espacial es pot trobar com a tub horitzontal a la paret on es penja el rotlle pel forat central.

Vendes i situació econòmica del sector[modifica]

L'any 2015, la venda de rotlles de paper a Espanya es xifrà entorn els 2.000 milions d'unitats per any. D'aquesta quantitat, les marques blanques controlaven 70% del mercat.[6]

Referències[modifica]

  1. Holik, Herbert. Handbook of Paper and Board (en anglès). John Wiley & Sons, 2013, p. 26-59. 
  2. Needham, Volume 5, Part 1, 122.
  3. Needham, Volume 5, Part 1, 123.
  4. Nash, Stephen E. «What Did Ancient Romans Do Without Toilet Paper?». Sapiens.
  5. «El ministre Wert, en paper de vàter» (Web). Vilaweb, 19-12-2013 [Consulta: 9 gener 2014].
  6. 6,0 6,1 Pérez, Teresa «El paper higiènic se sofistica per frenar les marques blanques» (Notícia de subscripció). El Periódico [Barcelona], 15-10-2015 [Consulta: 15 octubre 2015].

Bibliografia[modifica]

  • Needham, Joseph (1986). Science and Civilization in China: Volume 5, Chemistry and Chemical Technology, Part 1, Paper and Printing. Taipei: Caves Books, Ltd.
  • De Beaumont, Sally; Amoret Tanner, Maurice Rickards. Encyclopedia of Ephemera. UK: Routledge, 2000, p. 190–191. ISBN 0415926483. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]