Vés al contingut

Paraigua

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dos paraigües
Elements d'un paraigua (anglès)

Un paraigua (col·loquialment, paraigües)[1] o parapluja és un estri portàtil utilitzat per a protegir-se de la pluja. Està format per una superfície convexa de plàstic o altre material similar, que està agafada a unes barnilles articulades a l'extrem d'un bastó i al voltant d'aquest que acaba en un mànec adequat per a portar el paraigua amb una . Les barnilles permeten de plegar el paraigua quan no plou o s'està a aixopluc.[2]

Un paraigua tancat pot servir de bastó, encara que també hi ha versions de butxaca que tenen barnilles doblement articulades que, un cop aquest plegat, es redueix l'objecte entorn d'un pam de llargada.

Aquest mateix estri, per a protegir-se del sol, s'anomena ombrel·la o para-sol. L'ús de grans para-sols a la platja, fixats a la sorra, és relativament modern. [3]

Al principi ho van fer servir per cobrir-se de la pluja, després a Xina i a Japó el van modificar i van ficar una tela més fina i es cobrien del sol i va sorgir el parasol.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «"Paraigües" és un sinònim col·loquial de "paraigua" segons l'AVL». Acadèmia Valenciana de la Llengua. [Consulta: 20 maç 2018].
  2. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.151. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 6 desembre 2014]. 
  3. «El Paraigua» (paper). Sàpiens. Sàpiens Publicacions [Barcelona], núm.131, Juliol 2013, p.20. ISSN: 1695-2014.

Enllaços externs

[modifica]