Pariadres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaPariadres
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaTurquia Modifica el valor a Wikidata

Pariadres (en llatí Paryadres, en grec antic Παρυάδρης) eren unes muntanyes del Pont, connectades amb les muntanyes del Taure i del Caucas, segons Estrabó i Plini el Vell.

Tenien a la part oest la serralada anomenada Montes Moschici, i continuaven pel Pont formant la frontera entre Capadòcia i Armènia. Al sud hi havia la branca les muntanyes Scoedises. Claudi Ptolemeu va descriure aquestes muntanyes, i deia que eren el lloc on naixien l'Eufrates i l'Araxes, cosa que és una confusió, ja que d'aquestes muntanyes només hi neixen rius petits.

Segons Estrabó, les muntanyes estaven totalment cobertes de boscos d'on s'extreia fusta, i habitades per lladres, ja que són extraordinàriament accidentades i gairebé inaccessibles. Mitridates VI Eupator s'hi va refugiar quan fugia de Pompeu, i hi va construir diverses fortaleses per amagar els seus tresors.

Aquestes muntanyes divideixen el Pont en dues zones climàtiques diferenciades, i mentre el costat nord és extremadament fred, la banda sud és agradablement càlida.[1] Actualment es coneixen amb el nom de Muntanyes Pòntiques.[2]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Paryadres». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 30 maig 2021].
  2. Öztürk, Özhan. Karadeniz : ansiklopedik sözlük (Diccionari enciclopèdic de la mar Negra. Estambul: Heyamola Yayınları, 2005, p. 231. ISBN 9789756121009.