Part Alta

Plantilla:Infotaula geografia políticaPart Alta
Imatge
La Plaça del Rei amb la Catedral al fons.

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 41° 07′ 07″ N, 1° 15′ 30″ E / 41.118657°N,1.258318°E / 41.118657; 1.258318
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Tarragona
ComarcaTarragonès
MunicipiTarragona Modifica el valor a Wikidata

La Part Alta de Tarragona, és el nom del centre històric de la ciutat. És la part de la ciutat situada sobre la muntanyeta de Tarragona i que està al voltant de la Catedral.

Coincideix amb l'antic Fòrum Provincial de Tàrraco. Estava envoltada per la muralla romana, d'uns 4 km. al segle iii aC, tot i que en l'actualitat només es conserva al voltant d'1 km. i una porta adovellada original. La part alta o barri antic correspon al perímetre que ocupava la ciutat medieval, dalt el turó, la qual s'havia establert sobre el que se'n podria dir l'acròpoli de la Tàrraco romana. Aquest barri apareix perfectament delimitat per les muralles.[1]

Durant gran part de l'edat mitjana, la Part Alta fou el principal nucli de població de Tarragona, que en aquella època formava una discontinuïtat amb el barri mariner, el Serrallo.

Festes i tradicions[modifica]

Tot i que actualment la Part Alta ja no és el centre neuràlgic de la ciutat, sí que segueix sent el lloc on se celebren totes les festes populars, sobretot a ser el districte tradicional i a tenir dins de la seva zona la Catedral. És també la zona de la ciutat amb més locals d'oci i bars, conjuntament amb la Part Baixa.

Monuments importants a la Part Alta[modifica]

Vista de la Baixada de la Misericòrdia
La Plaça del Fòrum

Referències[modifica]

  1. «La Part Alta de Tarragona». Tinet.cat. Tarragona: Tinet. Arxivat de l'original el 30 juliol 2021. [Consulta: 6 setembre 2022].