Partit Islàmic del Kurdistan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPartit Islàmic del Kurdistan
(ku) Partiya İslamiya Kurdistan‎ Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1979

Partit Islàmic del Kurdistan (kurd: Partiya İslamiya Kurdistan) és una organització política kurda de Turquia d'ideologia islamista sunnita.[1] Fou fundada el 1979 per Muhammad Salih Mustafa i va tenir delegacions a Amèrica del Nord, Europa i Pakistan i apel·lant també als kurds de l'Iran, l'Iraq i Turquia. com Síria.[2] No està a la llista de les 12 organitzacions terroristes de Turquia. Propugna l'establiment d'un govern islàmic al Kurdistan del Nord.

El 1999 va formar aliança amb el Partit Socialista del Kurdistan, el Partit Comunista del Kurdistan, el Partit d'Alliberament del Kurdistan, la Unió Patriòtica del Kurdistan i el Partit dels Treballadors del Kurdistan per demanar una solució pacífica al problema kurd a Turquia, llançant una petició en aquest sentit (10 de gener de 1999). De cara a les Eleccions legislatives turques de 2018, el seu líder, Hikmet Serbilind va demanar el vot per al Partit Democràtic del Poble.[3]

Referències[modifica]

  1. «PKK-Kürdistan İslam Partisi işbirliği» (en turc). Milliyet, 13-06-2008.
  2. van Bruinessen, Martin. «Kurds in the Islamic movement, Islamists in Kurdistan: The Muslim Brotherhood and Kurdish Islamist movements» (en anglès). Utrecht University, desembre 2021. [Consulta: 11 agost 2023].
  3. «Partiya Îslamiya Kurdistan: “HDP is the only alternative”» (en anglès). ANF, 19-05-2018. [Consulta: 11 agost 2023].

Enllaços externs[modifica]