Komala

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bandera antiga del Komala
Bandera actual del Komala

Komala és un partit polític kurd iranià que actua clandestinament a Iran on és il·legal. Fou fundat el 1969. El nom derivaria de l'antiga Komala lidni Kurdistan (Associació pel Renaixement del Kurdistan) encara que altres informacions el relacionen amb el Komalay Shoreshgeri Zahmatkeshani Kurdistani Iran (Organització d'Obrers Revolucionaris del Kurdistan Iranià).

El 1979 va ser el principal motor de la revolta kurda contra Khomeini. El 1982 va traslladar el seu quarter a l'Iraq, a la província de Silemani. La seva organització militar porta el nom de Força de Peixmergues del Komala. El 1983 junta amb altres petits grups socialistes i comunistes va fundar el Partit Comunista de l'Iran. El 1989 es va dividir en dues faccions: una comunista i una socialdemòcrata.

El 2000 el Partit Comunista de l'Iran es va trencar i el Komala fou restablert com organització independent amb el nom de Partit Komala del Kurdistan (l'altre grup va agafar el nom d'Organització del Kurdistan del Partit Comunista de l'Iran). Des de 2001 va incrementar les seves accions armades i el novembre de 2002 dos dels seus membres foren executats (Mostafa Jula i Ali Kak Jalil) i altres van seguir el 2003. El setembre el grup va aturar les operacions militars a l'interior de l'Iran. El 2006 va demanar l'enderrocament del règim iranià en cooperació amb altres forces i el 2007 es va pronunciar per restar dins de l'Iran en un estat democràtic, secular i federal. El 2009 hi van haver incidents aïllats i el 2010 tres membres del partit van morir a mans de les forces de seguretat iranianes.

Bandera[modifica | modifica el codi]

Fins al 2000 la bandera del partit era blanca amb l'emblema vermell al centre. Posteriorment va adoptar bandera vermella amb emblema blanc.[1] Se'n coneixen almenys dues variants: una amb el nom escrit sota l'estrella en caràcters regulars i formant una línia recta; i una altra on l'estel és totalment blanc.

Nota[modifica | modifica el codi]

  1. Bandera al quarter general a Sulaymaniyya

Referències[modifica | modifica el codi]

Pàgina Web del Komala