Pere Puig, negociant

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaPere Puig, negociant
Dades biogràfiques
Naixement segle XVII
Reus
Mort segle XVIII
Reus
Activitat professional
Ocupació Polític i comerciant
Modifica dades a Wikidata

Pere Puig (Reus segles XVII-XVIII) va ser un comerciant i polític que arribà a alcalde de Reus en diverses ocasions.

Era fill de Joan Puig, que havia estat jurat i conseller de l'ajuntament de Reus entre 1680 i 1706, abans del Decret de Nova Planta i durant el període austriacista. Pere Puig va ser conseller de l'últim ajuntament, el 1716, abans de la repressió borbònica. Però el 1719, en un canvi de camisa instantani, va ser nomenat alcalde.[1] Els alcaldes de Reus eren elegits per l'arquebisbe de Tarragona, ja que la ciutat era de la seva jurisdicció. Reus enviava una terna a Tarragona, que s'havia elegit per insaculació dels noms dels possibles candidats. El bisbe en triava un, que havia de prestar jurament al seu davant. Els regidors s'elegien seguint les normes del marquès de Castel Rodrigo, Capità General de Catalunya, que consistien en confeccionar una llista de 14 individus que s'enviava a la Reial Audiència on feien elecció de set persones, les que tocaven a Reus pel nombre d'habitants.[2] Vinculat a la burgesia comerciant i negociant de la ciutat, tenia els recolzaments polítics i eclesiàstics per assumir l'autoritat en aquell moment.[1] L'historiador reusenc Andreu de Bofarull explica que el primer que va fer al ser designat alcalde va ser nomenar un agent de l'ajuntament a la ciutat de Barcelona per a la continuïtat dels negocis. Aquest agent va ser el metge Gabriel Monter, que més endavant seria també alcalde de Reus. Pere Puig va prendre possessió el 24 de juny de 1719, però el 26 de juliol, el guerriller Carrasclet va entrar a Reus amb una partida antiborbònica, va ocupar la ciutat i va empresonar els rics de la ciutat pels quals va demanar rescat. L'ajuntament va fugir a Tarragona, on hi havia una guarnició militar. Una companya de voluntaris borbònics van recuperar la ciutat al cap de dos dies i l'ajuntament tornà a Reus. L'alcalde, veient que l'ajuntament no tenia diners a causa de la guerra, va crear impostos especials i va reprimir les protestes durament, al·legant de vegades que els que protestaven eren austriacistes. Pel febrer de 1720 van començar a veure's gent penjada a les muralles amb un cartell que deia que havien pertangut a la partida de Barceló. De fet, la repressió contra els austriacistes va ser general a tota la comarca. A partir del mes d'octubre d'aquell any Reus va tenir una guarnició de Reales Guardias de Infanteria.[3] Pere Puig va cessar d'alcalde el 1721, però ho va tornar a ser el 1726-1728, el 1734-1736 i encara el 1739-1740. El 1730 va ser comptador municipal.[1] Saldoni Vilà, arxiver reusenc setcentista, inclou a Pere Puig en una llista de botiflers que titula "Memòria de aquells que han obrat contra la casa de Àustria en esta vila de Reus, que vuy ne diuen botiflers"[2]].

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Morell, Josep. El municipi reusenc del set-cents. Reus: Centre de Lectura, 1991, p. 67-68. ISBN 8487873022. 
  2. 2,0 2,1 Vilà, Saldoni. Amor al Rey y a la Pàtria. Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 1954, p. 70. 
  3. Bofarull, Andreu de. Anales históricos de Reus desde su fundación hasta nuestros días. Reus: Imp. de la V. é Hijo de Sabater, 1866, p. 183-184. 


Càrrecs públics
Precedit per:
-
Alcalde de Reus
Escut de Reus

1719-1721
Succeït per:
Josep de Simó
Precedit per:
Gabriel de Simó
Alcalde de Reus
1726-1728
Succeït per:
Pere Batlle
Precedit per:
Jaume Freixa Cabestany
Alcalde de Reus
1734-1736
Succeït per:
Francesc Aixemús
Precedit per:
Francesc Aixemús
Alcalde de Reus
1739-1740
Succeït per:
Pere Batlle