Pharsman V

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPharsman V

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement520 Modifica el valor a Wikidata
Mort561 Modifica el valor a Wikidata (40/41 anys)
Rei d'Ibèria
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaCosròides Modifica el valor a Wikidata
PareBakur II d'Ibèria Modifica el valor a Wikidata

Pharsman o Pharasman V —ფარსმან V en georgià, llatinitzat Pharasmanes— fou un rei d'Ibèria de la dinastia dels Cosròides, que va regnar del 547 a 561.

Fill i successor de Bakur II, segons la crònica georgiana hauria regnat 14 anys al curs dels quals haurien mort els catolicós Samuel i Thawphetchag, que foren reemplaçats per Txirmag. La Crònica precisa també que «fins aquest temps els successors de Vakhtang van regnar en pau, i els fills, és a dir els descendents, de Mihrdat obeïren als de Vatxe (els guaràmides obeïren als cosròides)».

El rei Pharsman V hauria demanat als perses llibertat de culte pels georgians. La crònica georgiana indica que en aquest temps els grecs estaven ocupats pels atacs dels seus enemics occidentals [1] i no podien ajudar els georgians a resistir als perses. El rei persa hauria acceptat de respectar les esglésies contra la constitució de llaços de vassall de Pharsman V envers el xa. Des d'aquest moment el regne fou gairebé una província persa, amb molt poca autonomia.

La crònica acaba dient que a partir d'aquest moment la família de «Vakhtang» es va dividir, els "fills" de Vatxe II estaven sotmesos als perses i els de Mitridates o Mihrdat restaren fidels als grecs.

Pharsman V va tenir com a successor al fill del seu germà de nom desconegut, Pharsman VI.

Notes[modifica]

  1. Es tractaria de les expedicions fetes per l'emperador Justinià I a Itàlia contra els ostrogots entre el 535 i el 555

Bibliografia[modifica]

  • Marie-Félicité Brosset, Histoire de la Géorgie depuis l'Antiquité jusqu’au XIXe siècle, vol. 1-7, Sant Petersburg, 1848-58 (en línia a Google Books : [1], [2])
  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Roma, 1990