Piers Plowman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibrePiers Plowman

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspoema Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorWilliam Langland Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès mitjà Modifica el valor a Wikidata
Creacióc. 1370
Foli d'un manuscrit del segle XIV

Piers Plowman (en llatí, Visio Willelmi de Petro Ploughman, 1360–1399)[1] és un poema al·legòric en anglès mitjà escrit per William Langland en versos al·literatius sense rima.[2][3][4]

Piers Plowman és considerada per molts crítics com una de les primeres grans obres de la literatura anglesa, de l'edat mitjana, juntament amb Els Contes de Canterbury de Geoffrey Chaucer i Sir Gawain i el Cavaller Verd,

L'obra està dividida en "passus" (en llatí, "passos"), dels que Langland en va treure vàries revisions, fet que va contribuir a que hi hagi fins 52 manuscrits de poema final de Piers Plowman, del que hi ha com a mínim tres versions, (o possiblement quatre).[5]

Descripció[modifica]

El poema explica tres visions dins d'un somni que té el protagonista quan s'adorm caient en un profund son, prop dels pujols de Malvern.[6]

  • En la primera visió, l'Església catòlica (amb la Dama Recompensa) tracta de seduir al somiador amb riqueses i tot tipus de béns materials.
  • En la segona, el protagonista contempla a Piers Plowman, un humil i esforçat camperol que guia a una multitud de penitents a la recerca de la Santa Veritat.
  • En la tercera visió, el somiador tracta de buscar el millor i el més gran, però fracassa en el seu intent i abans d'aconseguir-ho, mor de fam i a conseqüència d'unes febres.

Sembla que la font d'inspiració principal de l'obra Piers Plowman de William Langland es troba en "La Cançó del Camperol" (Song of the husbandman),[7] un poema on es denuncia clarament la situació de la pagesia i el clima d'explotació en què viu. A diferència d'altres poemes satírics i morals de l'època, aquest text està escrit en primera persona amb la finalitat de fer més vius els fets que denuncia a favor dels camperols oprimits i en contra dels explotadors, recollits aquests en la figura dels funcionaris del rei.

Referències[modifica]

  1. Plowman, en anglès modern ploughman, és un llaurador. Piers és un nom de pila, equivalent a Pere.
  2. Sobecki, Sebastian «Hares, Rabbits, Pheasants: Piers Plowman and William Longewille, a Norfolk Rebel in 1381». Review of English Studies, 2018, pàg. 1-21. DOI: 10.1093/res/hgx130.
  3. Walter William Skeat. The Vision of William Concerning Piers Plowman: The "Vernon" text; or text A. Early English Text Society, 1873. 
  4. William Langland. The Vision of William Concerning Piers Plowman: Together with Vita de Dowel, Dobet, Et Dobest, Secundum Wit Et Resoun. Pub. for the Early English Text Society, N. Trübner & Company, 1867, p. 25–. 
  5. Benson, C. David. Kathleen M. Hewett-Smith. "The Langland Myth," in William Langland's Piers Plowman: A Book of Essays. Nova York: Routledge, 2001, p. 83–99. 
  6. Eleanor Turney, 'Piers Plowman's Post-capitalist Poetry Arxivat 2017-09-07 a Wayback Machine.', Little Atoms, 12 June 2017.
  7. Ordelle G. Hill. The Manor, the Plowman, and the Shepherd: Agrarian Themes and Imagery in Late Medieval and Early Renaissance English Literature. Susquehanna University Press, 1993, p. 43–. ISBN 978-0-945636-42-7. 

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]