Pieter Wouwerman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPieter Wouwerman

Vista del mercat de cavalls a Delft (1665) (1665) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 setembre 1623 Modifica el valor a Wikidata
Haarlem Modifica el valor a Wikidata
Mort9 maig 1682 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Amsterdam Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatPaïsos Baixos Països Baixos
Activitat
Lloc de treball Amsterdam (1657–1682)
Haarlem (1640–1657)
París Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, artista Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ArtPintura
MovimentBarroc
ProfessorsRoelant Roghman Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
GermansJan Wouwerman i Philips Wouwerman Modifica el valor a Wikidata

Jan Wouwerman (Haarlem, 13 de setembre de 1623 - Amsterdam, 9 de maig de 1682) va ser un pintor neerlandès. Especialitzat en la pintura de paisatge.

Biografia[modifica]

Segons Arnold Houbraken, biògraf dels artistes de l'Edat d'Or neerlandesa, Pieter Wouwerman era el germà dels pintors Jan i Philips Wouwerman, i que igual que el seu germà gran, es guanyava la vida venent paisatges italianitzants a la manera de Pieter van Laer.[1] Houbraken va esmentar una història en la qual Philips Wouwerman va cremar els seus quaderns de dibuix abans de la seva mort, perquè el seu germà Pieter no pogués utilitzar-los en el seu nom.[1] Houbraken afirma que la història era rumors maliciosos, però que havia escoltat una altra història que segurament era més a prop de la veritat. Pel que sembla, quan Pieter van Laer va tornar a Haarlem, el seu art se'n valorava menys que el que va rebre estant a Roma, però no va voler abaixar el seu preu. Quan un paisatge que va realitzar Laer va ser considerat massa car, el comprador es va contractar els joves Wouwermans per copiar-ho, el que va fer força bé. L'èxit d'aquesta transacció va llançar la carrera dels joves germans a compte de Pieter van Laer, i Houbraken va sentir dir que allò que va obligar a Philips Wouwerman cremar els dibuixos era la prova de totes les seves còpies abans de morir.[1]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Pieter Wouwerman Biography in De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (1718), Arnold Houbraken, Digital library for Dutch literature (en neerlandès)

Bibliografia[modifica]

  • Biesboer, Pieter; Luna, Juan J. La pintura holandesa del Siglo de Oro. Frans Hals y la escuela de Haarlem (en castellà). Madrid/Barcelona: BBV, 1994. ISBN 84-604-9248-6. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pieter Wouwerman