Vés al contingut

Plumbonacrita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPlumbonacrita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaPb₅(CO₃)₃O(OH)₂
Epònimplom i nacre Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipus
Classificació
Categoriacarbonats
Nickel-Strunz 10a ed.5.BE.15
Nickel-Strunz 9a ed.5.BE.15 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.Vb/B.04 – Anhang Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 9,092Å; c = 24,923Å;
Grup puntual3m (3 2/m) - hexagonal escalenoedral
Duresa3,5
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) i mineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1889
SímbolPncr Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La plumbonacrita és un mineral de la classe dels carbonats. Rep el seu nom degut al seu contingut en plom (plumbo) i al seu aspecte semblant al de les perles (nacre).[1]

Característiques

[modifica]

La plumbonacrita és un carbonat de fórmula química Pb₅(CO₃)₃O(OH)₂. És una espècie coneguda des de 1889 que anteriorment no va ser aprovada com a mineral. Va ser redefinida i revalidada per l'IMA el juny de 2012, assignant-li una nova localitat tipus. Està estretament relacionada amb l'hidrocerussita, però té una composició química diferent, té menys carbonat, una cel·la unitat diferent i també un grup espacial diferent (P3c1). El camp d'estabilitat de la plumbonacrita és més petit que el de l'hidrocerussita.[2] Cristal·litza en el sistema trigonal en agregats de cristalls escatosos de fins a 0,1 mm.[3] La seva duresa a l'escala de Mohs és 3,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la plumbonacrita a "05.BE - Carbonats amb anions addicionals, sense H₂O, amb Pb, Bi» juntament amb els següents minerals: shannonita, hidrocerussita, fosgenita, bismutita, kettnerita i beyerita.

Formació i jaciments

[modifica]

La plumbonacrita apareix a les zones oxidades de dipòsits polimetàl·lics hidrotermals.[3] Les seves co-localitats tipus són la pedrera Torr Works, a Cranmore (Somerset, Anglaterra) i Wanlockhead (Dumfries i Galloway, Escòcia), ambdues al Regne Unit. També ha estat trobada a Alemanya, l'Argentina, Àustria, els Estats Units, Finlàndia, França, el Japó i Suècia.[1]

Sol trobar-se associada a altres minerals com: anglesita, linarita i galena.[3]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 1,2 «Plumbonacrite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 19 maig 2017].
  2. Brooker, M. H.; Sunder, S., Taylor, P. and Lopata, V. J. «Infrared and Raman spectra and x-ray diffraction studies of solid lead(II) carbonates». Can. J. Chem., 61(3), 1983, pàg. 494-502.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Plumbonacrite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 8 de maig 2019. [Consulta: 19 maig 2017].