Poesia gnòmica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
No s'ha de confondre amb gnomònica.

La poesia gnòmica és un gènere de poesia que consisteix en un conjunt de màximes posades en vers com auxili a la memòria. Pertany a la família de la literatura sapiencial, que expressa veritats generals sobre el món. Els temes van del sagrat i diví al mundà. Els antics grecs la van conèixer com gnomas , derivada de la paraula que significava "opinió". Es diferencia d'altres gèneres de poesia com l'èpica o la lírica.

Els gnomas van ser definits per Henry Peacham (1576? - 1643?) Com una dita pertanyent a les maneres i pràctiques dels homes que declaren, amb brevetat, què s'ha de fer i què no en la nostra vida .[1]

Literatura grega gnòmica[modifica | modifica el codi]

Els poetes gnòmics de Grècia, que van florir al segle VI aC, van ser els primers a col·locar màximes en forma de vers. Aquestes van ser reunides per Lobón de Argos, un orador, però la seva col·lecció va desaparèixer.

Els principals poetes gnòmics van ser Teognis, Soló, Simónides d'Amorgos, Demòdoc i Jenófanes. Amb l'excepció de Teognis, els escrits van ser preservats amb èxit, només fragments dels poemes gnòmics han arribat als nostres dies.

Baquílides va escriure Gnomai (plural de gnome).[2]

Els gnomas , en el sentit literari, pertanyen als albors de la literatura. Moltes de les reflexions ètiques dels grans dramaturgs (particularment Sòfocles i Eurípides) són de caràcter gnòmic.

No tots els gnomas de l'Antiga Grècia són solemnes, alguns són voluptuosos i altres tenen la reputació de causar gràcia.

John Addington Symonds escriu que els Poemes gnòmics marquen la transició de Homer i Hesíode als dramaturgs i moralistes de Àtica.[3]

Les faules d'Isop[modifica | modifica el codi]

D'historicitat discutida, encara localitzable entre finals del segle VII i començaments del VI aC, Isop seria l'autor d'un gran nombre de faules, breus relats, bé en prosa o bé versificats per facilitar la seva memorització, molts d'ells protagonitzats per animals antropomorfitzats (parlen i es comporten com éssers humans), com a recurs literari molt efectiu per a la sàtira de costums, en esdevenir un exemple o contraexemple moral. Plató cita la seva popularitat.[4]

Sentències dels Set Savis[modifica | modifica el codi]

Article principal: Set savis de Grècia
[5]

Literatura gnòmica medieval i moderna[modifica | modifica el codi]

Les gnomas són freqüentment trobades en les literatures de Aràbia, Pèrsia i Índia, a més d'instruments gravats en Islàndia. Els priamel , presents a Alemanya des del segle XII al segle XVI, van ser poemes d'estil gnòmic i es van veure desenvolupats per Hans Rosenblut el poeta-orfebre de Nuremberg, al segle XV. La literatura gnòmica va ser un gènere literari present en els escrits medievals en Anglaterra.

L'esperit gnòmic ha estat representat per alguns poetes de la primerenca Edat Moderna, com Francis Quarles (1592 - 1644) a Anglaterra i Gui de Pibrac (1529 - 1584) a França.

Influenciats pels escrits gnòmics de Pibrac, altres escriptors, com Antoine Faber (o Favre) (1557 - 1624) i Pierre Mathieu (1563 - 1621) van redactar amb aquest estil.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. a saying pertaining to the Manners and common practices of men, which declareth, with an apt brevity, what in this our life ought to be done, or not done .
  2. Edició de la Universitat de Sevilla a càrrec de Miguel Márquez Guerrero, 1992.
  3. Plantilla:Obra esmentada
  4. Fedó , 61 b. Citat a Faules d'Isop ]
  5. Los textos griegos y su interpretación. Sentencias y fábulas, a cnice.mec.es(castellà)