Policitèmia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Poliglobúlia)
Plantilla:Infotaula malaltiaPolicitèmia
Tipussigne clínic, trastorn hematològic i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitathematologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
 Medicació
Classificació
CIM-10D75.1 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9289.0 i 776.4 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB10295 Modifica el valor a Wikidata
eMedicine957343 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD011086 Modifica el valor a Wikidata
Orphanet98427 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0032461 i C1527405 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:8432 Modifica el valor a Wikidata

La policitèmia (també coneguda com a poliglobúlia o, menys habitualment, eritrocitosi o eritrocitèmia) és un malaltia, o bé un trastorn, en què l'hematòcrit (el percentatge de volum de glòbuls vermells de la sang) i/o la concentració d'hemoglobina estan elevades en la sang.

Pot ser a causa d'un augment en el nombre de glòbuls vermells[1] ("policitèmia absoluta") o a una disminució en el volum de plasma ("policitèmia relativa").[2] La policitèmia és de vegades anomenada "eritrocitosi", però els termes no són sinònims, perquè la policitèmia es refereix a qualsevol augment de la massa de sang vermella (a causa d'una eritrocitosi o no), mentre que l'eritrocitosi només es refereix a un augment documentat del recompte d'hematies.

El tractament d'emergència de la policitèmia (per exemple, en hiperviscositat o trombosi) és per flebotomia (treure sang de la circulació). Depenent de la causa subjacent, la flebotomia també es pot utilitzar regularment per reduir l'hematòcrit. Els citostàtics com el busulfan i l'hidroxiurea de vegades s'utilitzen per a la gestió a llarg termini de la policitèmia.

L'espessor de la sang a causa de l'alt percentatge de glòbuls vermells en sang fa que aquesta no pugui fluir de manera normal pels vasos sanguinis, de manera que provoca pruïja, la qual es pot veure agreujada després d'un bany d'aigua calenta.[3]

Policitèmia absoluta[modifica]

Policitèmia primària[modifica]

Policitèmia secundària[modifica]

La policitèmia secundària és causada per increments naturals o artificials en la producció de l'eritropoetina. La policitèmia secundària resol quan la causa subjacent és tractada.

La policitèmia secundària en la qual la producció d'eritropoetina augmenta apropiadament s'anomena policitèmia fisiològica:

  • Viure a gran alçada.
  • Malalties que s'associen a hipòxia, com per exemple la MPOC.

Les condicions on la policitèmia secundària no és com a resultat de l'adaptació fisiològica i es produeix independentment de les necessitats del cos inclouen:

Policitèmia relativa[modifica]

La policitèmia relativa és un augment aparent del nivell dels eritròcits a la sang; tanmateix, la causa subjacent és una reducció del plasma sanguini (hipovolèmia, deshidratació).

Referències[modifica]