Polygonum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPolygonum Modifica el valor a Wikidata

Polygonum persicaria
Planta
Tipus de fruitnúcula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaPolygonaceae
SubfamíliaPolygonoideae
GènerePolygonum Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Tipus taxonòmicPolygonum aviculare Modifica el valor a Wikidata

Polygonum és un gènere de plantes amb flors dins la família Polygonaceae. Hi ha diverses opinions sobre la circumscripció d'aquest gènere. El nom del gènere prové del grec: poly, "molts" i gonu, "genolls" fent referència a la forma que fa la unió de les fulles amb la tija.[1]

El gènere principalment creix a les regions temperades de l'hemisferi nord. Les formes que adopten les espècies són variades, des de prostrades a erectes, algunes anuals i altres perennes. També hi ha lianes de 20 a 30 m de longitud. Algunes són plantes aquàtiques. La forma de la fulla varia segons les espècies i fan d'1 a 30 cm de llarg. Les tiges són rogenques. Les flors són petites.

Usos[modifica]

Algunes espècies són comestibles cuites,[2] per exemple en èpoques de fam.[3] L'espècie Polygonum cognatum es menja a Turquia. En la medicina tradicional xinesa s'anomena Relinqing Keli usada tradicionalment contra infeccions urinàries.

Taxonomia[modifica]

Entre 65[1]–300 espècies estan reconegudes; alguns botànics divideixen el gènere Polygonum en altres de més petits, incloent Fagopyrum, Fallopia i Persicaria.

El gènere Polygonella és morfològicament similar amb Polygonum i alguns especialistes han inclòs Polygonella dins Polygonum.[1]

Algunes espècies són:

Reclassificat dins Fagopyrum[modifica]

Reclassificats com Fallopia[modifica]

Reclassificat dins Persicaria[modifica]

Flors de Persicaria maculata (syn. Polygonum persicara)

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Polygonum». Flora of North America.
  2. Knotweed at NorthernBushCraft
  3. Łukasz Łuczaj «Archival data on wild food plants used in Poland in 1948». J Ethnobiol Ethnomed, 4, 4, 2008, pàg. 4. DOI: 10.1186/1746-4269-4-4. PMC: 2275233. PMID: 18218132.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Polygonum