Vés al contingut

Portal:Països Baixos/Introducció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els Països Baixos (Nederland en neerlandès ['neːdərlɑnt] i Nederlân en frisó) són un estat de l'Europa Occidental situat a la desembocadura dels rius Rin i Mosa. Limiten al nord i a l'oest amb el Mar del Nord, al sud amb Bèlgica i a l'est amb Alemanya.

És un país constituent del Regne dels Països Baixos juntament amb els països caribenys d'Aruba, Curaçao i Sint Maarten. La capital dels Països Baixos és Amsterdam i la seu del govern es troba a La Haia. Les illes caribenyes de Bonaire, Sint Eustatius i Saba formen part del país com a municipis especials. El sistema de govern és una monarquia constitucional.

Els Països Baixos compten amb 16.730.632 habitants, una superfície de 41.526 km² i una densitat de població de 447,9/km² (2012). Més del 18% de la superfície es compon d'aigua i gran part del país es troba sota el nivell del mar. L'estat està protegit del mar per dics i estructures de defensa. La terra guanyada al mar s'anomena «pòlder». Administrativament, el país es divideix en dotze províncies. Constitueix, juntament amb Bèlgica i Luxemburg, el Benelux.