Príncep de Viana

De Viquipèdia
Carles de Viana. Primer príncep de Viana
Elionor, actual princesa de Viana

Príncep de Viana és el títol de l'hereu del Regne de Navarra.

Les cròniques diuen que a l'estiu de 1440 Carles d'Evreux, primer príncep de Viana i conegut popularment com a Carles de Viana, va visitar la localitat navarresa que donava nom al seu títol, com a hereu del Regne de Navarra, concedit divuit anys abans pel seu avi, el rei Carles III.

És Carles, fill de Joan II i Blanca I de Navarra, el més conegut d'aquesta nissaga pels enfrontaments amb el seu pare. Aquest, li usurpà el Regne de Navarra a la mort de Blanca, que l'havia deixat en herència al seu fill. A la mort de Carles per una malaltia pulmonar (i sospita d'emmetzinament de la seva madrastra, Joana Enríquez), es produeix contra Joan II, a més, la Guerra civil catalana (1462-1472) que l'enfronta amb la Diputació del General, defensora de la causa de Carles de Viana.

Després de la conquesta del Regne de Navarra per Ferran II, a principis del segle xvi, i com a conseqüència de la unió dinàstica dels regnes hispànics en les persones dels reis Catòlics, el títol de príncep de Viana –així com el d'Astúries, Girona i d'altres- resta vinculat a l'hereu de la corona d'Espanya.

Elionor de Borbó i Ortiz, princesa d'Astúries (com a successora de la corona de Castella) i princesa de Girona (com a successora de la corona d'Aragó), és també princesa de Viana (successora del Regne de Navarra).[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Redacció «Leonor, Princesa de Asturias» (en castellà). La Vanguardia, 19-06-2014 [Consulta: 19 juny 2014].