Primera Dama del Brasil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de càrrec políticPrimera Dama del Brasil
TitularJanja Lula da Silva Modifica el valor a Wikidata
des del 1r gener 2023 Modifica el valor a Wikidata
TractamentDona Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaPalau de l'Alvorada Modifica el valor a Wikidata
JurisdiccióBrasil Modifica el valor a Wikidata
EstatBrasil Modifica el valor a Wikidata
Llistalist of spouses of the presidents of Brazil (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Primera Dama del Brasil (portuguès: Primeira-dama do Brasil) és el títol de l'amfitriona del Palau de l'Alvorada, tradicionalment l'esposa del president del Brasil. Mariana da Fonseca, esposa de Deodoro da Fonseca –el primer president de la República (1889-1891)–, va ser-ne la primera. Rosângela Lula da Silva és l'actual primera dama del Brasil, com esposa del 39è president Luiz Inácio Lula da Silva.

El matrimoni Lula da Silva durant la presa de possessió del President.

El paper de la primera-dama ha canviat notòriament. Ha passat a incloure la implicació en campanyes polítiques o causes socials i a assumir la representació del President en actes oficials i protocol·laris.[1] En 2019, Michelle Bolsonaro va convertir-se en la primera en discursar en la cerimònia de presa de possessió del President, llegint el seu text en Llengua brasilera de signes.[2] A més d'això, al llarg dels anys, les primeres dames han exercit cada cop més influència en sectors aliens a la política, com ara la moda.[1]

A primers de 2023, hi havia cinc exprimeres dames vives: Maria Thereza Goulart, vídua de João Goulart; Marly Sarney, esposa de José Sarney; Rosane Malta, ex-esposa de Fernando Collor de Mello; Marcela Temer, esposa de Michel Temer; i Michelle Bolsonaro, darrera esposa de Jair Bolsonaro. Històricament, les primeres dames han segut dones blanques de bona posició. Les úniques excepcions, fins ara, han estat Michelle Bolsonaro,[3] Marisa Letícia Lula da Silva i Rosângela Lula da Silva.[4][a]

Notes[modifica]

  1. Lula ha contret matrimoni tres cops: Maria de Lourdes (1969-1971), morta per hepatitis; Marisa Letícia (1974-2017), morta per un accident vascular cerebral; i "Janja" (2022-act.).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Mesquita, Lígia «De onde vem o papel da primeira-dama — e a tradição de trabalho social» (en anglès). BBC News, 03-01-2019.
  2. Mendonça, Heloísa. «Discurso inédito de Michelle Bolsonaro na posse abre portas para protagonismo no Governo». EL PAÍS, 02-01-2019. [Consulta: 2 gener 2019].
  3. Ferrari, Mariana. «A história das primeiras-damas do País» (en portuguès brasiler). IstoÉ, 31-01-2020. [Consulta: 4 novembre 2022].
  4. «"Janja", la esposa de Lula que quiere cambiar el papel de primera dama» (en castellà). France 24, 31-10-2022. [Consulta: 4 novembre 2022].